Űrkutatás

2020.02.04. 08:46

A Jáde Nyúl már 367 métert tett meg az Hold távoli oldalán

A Csang'o-4 kínai űrszonda Jáde Nyúl-2 (Yutu-2) nevű holdjárója már 367,25 métert tett meg az égitest távoli oldalán.

This picture released on January 11, 2019 by the China National Space Administration (CNSA) via CNS shows the Yutu-2 moon rover, taken by the Chang'e-4 lunar probe on the far side of the moon. - China will seek to establish an international lunar base one day, possibly using 3D printing technology to build facilities, the Chinese space agency said on January 14, weeks after landing the rover on the moon's far side. The agency said four more lunar missions are planned, confirming the launch of a probe by the end of the year to bring back samples from the moon. (Photo by - / China National Space Administration (CNSA) via CNS / AFP) / China OUT

Forrás: AFP/CNSA

Fotó: AFP

Mind a holdjáró, mind az űrszonda befejezte a 14. holdi nappalra kitűzött munkáját és alvó módra váltott át. A műszerek a terveknek megfelelően dolgoztak

közölte a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) holdkutató központja.

A 2018 decemberében útnak indult Csang'o-4 volt az első űrszonda, mely puha landolást hajtott végre a Déli-sark-Aitken-medence Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett, 180 kilométer széles Von Karman-kráterében január 3-án.

Egy holdi nap és egy holdi éjjel 14-14 földi napnak felel meg. A napenergia hiánya miatt a holdi éjjeleken a Csang'o-4 alvó módozatra kapcsol.

A leszállóegység neutronsugárzás-érzékelője és alacsony frekvenciájú rádióspektrométere megfelelően működött és begyűjtötte a szükséges tudományos adatokat. A holdjáró közeli infravörös spektrométere, panorámakamerája, atomdetektora és holdradarja a terveknek megfelelően végezte a tudományos kutatásokat.

A Jáde Nyúl az eredetileg tervezett három hónapnál jóval hosszabb ideje dolgozik, így ez a Holdon leghosszabb ideig kutató holdjáró.

Kína a tervek szerint 2020-ban küldi fel a Csang'o-5 űrszondát, mely már holdmintákat is fog hozni a Földre. Missziója főbb pontjai a holdminták begyűjtése, felszállás a Holdról, dokkolás Hold körüli pályán és magas sebességgel belépés a Föld légkörébe.

Borítókép: a Csang'o-4 kínai űrszonda Jáde Nyúl-2 (Yutu-2) nevű holdjárója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!