Maciról macira száll

2018.08.28. 06:19

A kihalt barlangi medvék génjeit hordozzák a mai barnamedvék

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint napjaink barnamedvéiben tovább él a jégkorszaki barlangi rokonok örökítőanyaga – de hogy ez előnyt jelent-e a barnamedvéknek, azt nem tudni.

Male brown bear charging a young male - Finland.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Pierre Vernay

„A kihalt fajok eszerint genetikai síkon még több tízezer éven át részt vehetnek az evolúcióban” – fejtette ki a kutatásban részt vevő Ron Pinhasi bécsi biológus. A kutatócsoport eredményeiről a Nature Ecology and Evolution című szaklapban megjelent tanulmányban számolt be.

Pinhasi és kollégái egy barnamedve és négy barlangi medve 71 és 34 ezer év közöttire tehető maradványaiból, pontosabban az úgynevezett sziklacsontból nyerték ki azok örökítőanyagát.

A Bécsi Egyetem antropológiai tanszékének munkatársa fedezte fel, hogy

ez a belsőfül-csont különösen sok örökítőanyagot tartalmaz és hogy ebből az emberek és a medvék esetében is jól konzervált régi DNS nyerhető ki.

A barlangi medvék valószínűleg olyanok voltak, mint holmi nagy és nehézkes felépítésű barnamedvék. Elsősorban növényekkel táplálkoztak. Mintegy 25 ezer éve haltak ki, ehhez valószínűleg az ember is hozzájárult – vélik a tudósok.

Két barlangi medve maradványa Ausztriából származik, ugyanúgy, mint a barlangi medvékkel egy időben élt barnamedve csontjai is.

Ezen kívül a kutatók szekvenálták ma élő barna-, fekete- és jegesmedve, valamint pápaszemes medve és panda örökítőanyagát. A kutatást Alex Barlow, a Potsdami Egyetem munkatársa vezette.

A DNS-szekvenálás alapján kiderült, hogy a barnamedvék és a barlangi medvék egykoron legalább alkalmanként párosodtak és keveredtek egymással. Ahogy a 41 ezer éve élt barnamedvében, úgy a közelmúltban élt példányban is fellelhető a barlangi medve örökítőanyaga – előbbi örökítőanyagának 2,4 százaléka, utóbbi DNS-ének 0,9-1,8 százaléka egyezik meg a barlangi medvéével.

A közös utódok eszerint termékenyek voltak, különben az örökítőanyag-keveredés nem őrződött volna meg.

„Mivel az egyes állatoknál a barlangi medvék örökítőanyagának különböző részei jelentkeztek, a DNS egy jelentős része valószínűleg megtalálható a mai barnamedve-populációban. A barlangi medvék tehát nem haltak ki teljesen” – fejtették ki a tudósok.

A barlangi medvéknél is megtalálhatók a barnamedve génjei, bár kisebb mértékben.

Azt, hogy a barlangi medve génjei a barnamedve számára előnyt jelentett-e az evolúció során, ahogyan a neandervölgyi ember immunrendszerének génjei előnyt jelentettek a modern ember számára, nem tudni – mondta Pinhasi.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: AFP / Pierre Vernay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!