Csúnya tréfa

2019.10.24. 08:25

A Svéd Akadémia szerint nem tőlük eredt a telefonos Nobel-beugratás

Nem a Svéd Akadémiáról kezdeményezték azt a telefonhívást, amelynek következményeként durva beugratás áldozata lett John Banville ír író – közölte szerdán az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület.

Forrás: Shutterstock

Amint azt korábban megírtuk, az írót az idei (és az elmaradt tavalyi) díj odaítélésének napján, október 10-én egy telefonáló, aki a Svéd Akadémia szóvivőjeként mutatkozott be, arról tájékoztatta, hogy neki ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat. A férfi később újból felhívta, és telefonüzenetet hagyott, amelyben azt állította, hogy az akadémia az utolsó pillanatban visszavonta a díjat, mert tagjai nem értettek egyet a döntésben.

A durva telefonos beugratás miatt a Svéd Akadémia vizsgálatot indított annak kiderítésére, ki és honnan hívta fel John Banville-t az akadémia nevében azt állítva, hogy ő az irodalmi Nobel-díj idei nyertese.

John Banville a Kölni Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon 2016-ban
Fotó: Henning Kaiser / DPA / AFP

A szerdai tájékoztatás szerint a kimenő telefonhívások átvizsgálása kizárta annak lehetőségét, hogy a megtévesztő hívást az akadémia valamelyik telefonjáról kezdeményezték volna. Mindazonáltal az átverést nagyon rafináltan megszervezték, mert a Svéd Akadémián szólt a telefon, amikor a becsapott szerző visszahívta a kijelzőjén megjelent telefonszámot.

Banville szerint a telefonos beugratást valószínűleg olyasvalaki követte el, aki le akarta járatni az akadémiát.

„Az az érzésem, hogy nem ellenem irányult valójában. Szerintem azt gondolta, hogy nagy botrányt csinálok a sajtóban, és ez újabb vitát vált ki az akadémia tagjai között”

- mondta az író a The Irish Times című lapnak, amelynek beszámolt az esetről.

A 2018-as irodalmi Nobel-díjat Olga Tokarczuk lengyel írónőnek, a 2019-es díjat pedig Peter Handke osztrák írónak ítélték oda.

Az akadémia tavaly egy szexuális zaklatási ügy kirobbanása és a nyertesek nevének kiszivárogtatása miatt súlyos válságon ment keresztül, ezért az irodalmi Nobel-díj átadását is egy évvel elhalasztották. A megújult akadémia idén ezért hirdetett két irodalmi Nobel-díjast.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!