van megoldás

2021.06.01. 10:50

A túlzott kaszálás miatt a szántóföldi madarak közel fele eltűnt

Szakemberek szerint az erőteljes trágyázás és a réti virágok felmagzásának elmaradása végeredményben a virágok, rovarok és madarak kihalásához vezet.

Meadow pipit collecting insects for its young chicks

Forrás: Shutterstock

Fotó: Steve Midgley

A szántóföldekről és rétekről a madarak 40 százaléka eltűnt 1998 óta – közölte a BirdLife Ausztria állatvédő szervezet.

A szakértők közlése szerint 61 százalékkal kevesebb rozsdás csukot (Saxicola rubetra), 48 százalékkal kevesebb erdei pityert (Anthus trivialis) és 34 százalékkal kevesebb citromsármányt (Emberiza citrinella) számoltak össze.

A virágzó mezők késleltetett kaszálása biztosíthatná ezen fajok számára a túlélést – vélik a madárvédők. Korábban a bodzavirágzás idején kezdődött, az intenzív mezőgazdálkodás és tejtermelés miatt azonban a lehető legkorábbi kaszálás vált gyakorlattá. Ez a réti madarak kihalásának fő oka.

„A réti és mezei madarak éppen fészkeiket építik vagy már utódaikat nevelik. A korai kaszálás okozhatja egyrészt a tojó halálát, mely a költés alatt csak az utolsó pillanatban hagyja el a fészket, másrészt a fiókák halálát is, melyek még nem röpképesek” – mondta Katharina Bergmüller, az állatvédő szervezet osztrák tagintézményének munkatársa.

Ugyanakkor az erőteljes trágyázás és a réti virágok felmagzásának elmaradása a biodiverzitás csökkenéséhez, végeredményben a virágok, rovarok és madarak kihalásához vezet.

„A kaszálás legalább június 15. utánra való halasztása vagy a két kaszálás között legalább tízhetes szünet biztosítása alapfeltétele a faji sokszínűség visszanyerésének” – mondta Bergmüller.

A szakértő szerint az állatvilágnak tíz százaléknyi természetes területre, például legelőkre és bozótosokra van szüksége, emellett a zöld területeket évente legfeljebb két-háromszor szabad kaszálni. Az Európai Unió közös agrárpolitikai stratégiai tervének jelenlegi tervezete csupán 7 százaléknyi területre ígér javulást.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!