pillantás a múltba

2018.10.13. 11:17

A világ egyik legrégibb fotóalbumát állították ki Kölnben

Az albumot nem más állította össze, mint a papírfénykép feltalálója, William Henry Fox Talbot.

The photographic studio of William Henry Fox Talbot (1800-1877). England, 1840.

Forrás: AFP

Fotó: ALBERT HARLINGUE / ROGER-VIOLLET

A feltaláló Alexander von Humboldt (1769-1859) német természettudósnak szentelt fotóalbuma szombattól a kölni Ludwig Múzeumban látható.

Humboldt élete végén a fényképészet fontos támogatója és úttörője volt. „Ez korunk legörvendetesebb és legcsodálatraméltóbb felfedezése” – mondta 1839-ben.

Talbot könyve, amely 22-t tartalmaz a legrégebbi fotográfiák közül, napjainkban felbecsülhetetlen értékű.

A január 27-ig tartó kiállításon a kölni múzeum bemutat egy 47 dél-amerikai felvételt tartalmazó fotóalbumot is, amelyet Humboldt 1858-ban, halála előtt egy évvel kapott ajándékba.

A könyvben a Venezuelában, Mexikóban és Kubában készült legkorábbi fotók közül látható jó néhány. Humboldt ebben az albumban viszontlátott egy óriásfát, amelyet 60 évvel korábban, nagy dél-amerikai expedíciója alkalmával a saját szemével is látott.

„Nézzétek, mivé lettem én, és mivé lett ez! Ez a pompás fa ugyanaz, mint ami 60 éve volt, amikor ott álltam előtte! Nagy ágai közül egyetlen egy sem száradt el, ugyanúgy zöldell, mint hajdanán!” – kiáltott fel.

Borítókép: William Henry Fox Talbot fotóstúdiója Angliában, 1840-ben

AFP/ALBERT HARLINGUE / ROGER-VIOLLET

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!