a természet ereje

2018.05.21. 08:28

Amilyen szép, olyan halálos a hawaii lávafolyam (videó)

A Kilauea tűzhányó aktivitása nem csökken, a kiömlő láva pedig mindent felemészt, ami az útjába kerül.

This US Geological Survey (USGS) image obtained May 20, 2018, shows channelized lava emerges on K?lauea Volcano's lower East Rift Zone on May 19, 2018,on Hawaii's Big Island. The USGS said on its website that "a fast-moving pahoehoe lava flow that emerged from fissure 20... continues to flow southeast," with the quickest of three "lobes" progressing at 230 yards (210 meters) per hour. / AFP PHOTO / US Geological Survey / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US Geological Survey" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP

Fotó: US Geological Survey

A Hawaii Nagy Szigetén kitört vulkán lávafolyama elérte a Csendes-óceánt, szakemberek veszélyes klórsav kialakulására figyelmeztetnek. A Hawaii Vulkáni Obszervatórium (HVO) szerint a tűzhányó egyre nagyobb mértékben lövell ki kéndioxidot.

A hömpölygő láva elpusztította és leégette az útjába kerülő házakat és növényzetet, és miután elérte és használhatatlanná tette az egyik fontos országutat, immár folyamatosan ömlik az óceánba.

A HVO szakemberei szerint a magma és a víz találkozásakor klórsav keletkezik, és károsíthatja a tüdőt, szemet, valamint bőrirritációt okozhat. Ezért arra figyelmeztettek, hogy aki a kötelező kiürítés ellenére is a környékre merészkedne, annak komoly egészségügyi kockázatokkal kell számolnia.

A hawaii parti őrség ezért biztonsági zónát húzott a lávafolyam és az óceán találkozási pontja köré, az intézkedés értelmében a láva óceánba ömlésének helyszínét 300 méteren belül nem szabad megközelíteni. John Bannon, a parti őrség helyettes vezetője leszögezte: aki ezen a körön belülre merészkedik, nem csupán súlyos sebesüléseket szerezhet, de vakmerősége halállal is járhat.

Óvatosságra és gázmaszkok használatára intették a tűzhányóhoz távolabb élő helybélieket is, a vulkán ugyanis megháromszorozta kéndioxid-kibocsátását.

A Kilauea ezen a hétvégén kétszer is földrengéssel járó nagy kitörést produkált. A geológusok az első alkalommal 4,9-es, másodszorra pedig 5-ös erősségű földrengést mértek. Május 3. óta, amióta a tűzhányó ismét aktív, 2250 kisebb, vagy nagyobb földmozgást mértek a Nagy Szigeten és környékén.

Borítókép: AFP PHOTO / US Geological Survey

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!