sebészeti siker

2021.02.03. 15:32

Átültetett arcot és kezeket kapott egy balesetben megsérült férfi

Egyszerre végeztek arc- és kettős kézátültetést egy amerikai kórházban, hat hónappal a ritka műtét után a beteg már tanulja azt, miként pislogjon, mosolyogjon, csípjen, szorítson kezével.

A 22 éves Joe DiMeo-t augusztusban műtötték, két évvel azután, hogy súlyosan megégett egy gépkocsibalesetben. Orvosai szerint a New York-i Egyetem Langone Health központjában végzett beavatkozás sikeresnek tűnik, de még várni kell arra, hogy bizonyossá váljon.

Világszerte sebészek már mintegy 18 arcátültetést és 35 kéztranszplantációt végeztek a szervátültetés rendszerének amerikai felügyeletét végző UNOS szerint. Ám

az egy időben végzett arc- és kettős kézátültetés nagyon ritka, eddig csak kétszer próbálkoztak vele.

Előszőr 2009-ben Párizsban, ám a beteg egy hónappal később meghalt komplikációk miatt. Két évvel később Bostonban egy csimpánz által megmart nőnél végezték a beavatkozást, ám napokkal később átültetett karjait el kellett távolítani.

DiMeo élete végéig gyógyszeres kezelést kap, hogy elkerüljék az átültetett testrészek kilökődését, és folytatódik rehabilitációja, hogy érzékelni tudjon és új arca és karja működjön.

Autóbalesete után hónapokig volt mesterséges kómában és húsz helyreállító műtétet végeztek rajta, valamint többszörös bőrátültetést, hogy kiterjedt harmadfokú sérüléseit kezeljék.

Amikor kiderült, hogy a hagyományos műtétek nem hoznak eredményt látása visszaállításában és a kézhasználatban, orvosai 2019-ben elkezdték a kockázatos többes átültetés előkészítését. Orvosai csak hat százalék esélyt adtak arra, hogy megfelelő donort találnak, olyat, aki azonos nemű, bőrszínű és karműködésű. Múlt év augusztusában találták meg a donort, és végezték el a 23 órán át tartó beavatkozást.

– A transzplantáció világában valószínűleg ez a legszokatlanabb beavatkozás

– hangoztatta David Klassen, az UNOS orvosigazgatója.

– Első kézből tudom, hogy nagyon bonyolult. Az eredmény hatalmas siker – tette hozzá.

– Tudtam, hogy a javulás kicsiny lépésekből áll. Nagyon sok motiváció és türelem kell hozzá.

És nagyon erősnek kell maradnod – nyilatkozta DiMeo az AP amerikai hírügynökségnek.

A férfi egyelőre nem mutatta a kilökődés semmi jelét. Szüleivel él, és ma már képes egyedül étkezni és öltözködni. A rehabilitáción gyakorolja szemöldöke felhúzását, szeme kinyitását, becsukását, ajka biggyesztését, a fütyülést, ujjai mozgatását.

Már érzi új homlokát és azt, ha keze hideggé válik, és már képes hosszú haját eltolni arcából.

A férfi, aki egykoron rendszeresen járt edzőterembe, ismét edzeni kezdett és gyakorolja a golfütést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!