anyagi hangok

2018.09.13. 09:59

Bajok vannak a Sixtus-kápolna kórusa körül

Megerősítette a Vatikán azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint vélelmezett pénzügyi visszaélések miatt vizsgálat folyik a Sixtus-kápolna kórusa, a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara ellen.

The Vatican-based Sistine Chapel Choir led by its director Massimo Palombella (front L) performs during a rehearsal prior to an ecumenical concert held at the St. Mary's Town Church in Wittenberg, Germany, 18 May 2016. Photo: HENDRIK SCHMIDT/dpa

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

A Vatikán sajtóosztályának szerda késő este kiadott közleményéből csak annyi derül ki, hogy a Ferenc pápa által engedélyezett vizsgálatot hónapokkal ezelőtt indították „egyes gazdasági-adminisztratív ügyekben”, és az jelenleg is folyamatban van.

A vatikáni eseményeket szorosan figyelemmel kísérő torinói napilap, a La Stampa úgy értesült, hogy csalás, sikkasztás és pénzmosás gyanúja merült fel a világhírű Coro della Cappella Sistina két vezetője ellen, Michelangelo Nardella adminisztratív igazgató és Massimo Palombella szaléziánus esperes, a társulat művészeti vezetője ellen.

Az újság szerint a két igazgató számlát nyitott az egyik olasz banknál a koncertekből származó bevételek letétbe helyezésére, de a pénzből személyes kiadásaikat fedezték.

Nadellát júliusban egy másik szabálytalanság miatt már felfüggesztették tisztségéből.

A kórus nyári egyesült államokbeli turnéját júliusban minden hivatalos magyarázat nélkül törölték.

A Sixtus-kápolna énekegyüttest 1471-ben alapították, de gyökerei Nagy Gergely pápa idejére (590-604) nyúlnak vissza. A kórus énekel a pápai miséken, emellett koncertezik szerte a világban.

Borítókép: Massimo Palombella vezényli a vatikáni kórust Wittenbergben

AFP / DPA / Hendrik Schmidt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!