Új szabályozás

2021.07.24. 15:40

Bárki megnézheti az Eiffel-tornyot, amennyiben megfelel néhány előírásnak

A látogatóknak szerda óta COVID elleni védettségi igazolásra van szükségük ahhoz, hogy felkeressék a párizsi Eiffel-tornyot vagy franciaországi múzeumokba és mozikba látogassanak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ez a francia kormány új intézkedés-sorozatának első lépése a koronavírus delta variánsa által okozott fertőzésszám ugrásszerű megemelkedése elleni küzdelemben.

Az új szabályozás hatályba lépésével mindazoknak a turistáknak, akik szerdán „felkészületlenül” érkeztek Párizs emblematikus építményéhez, gyors helyi vírustesztért kellett folyamodniuk.

A védettségi igazolás megszerzéséhez a látogatóknak bizonyítaniuk kell, hogy vagy megkapták mindkét oltást, vagy negatív vírusteszttel rendelkeznek, vagy bizonyítaniuk kell, hogy nemrég felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből.

Az Eiffel-toronynál maszkos munkatársak szkennelték a digitális védettségi igazolványok QR-kódjait és ellenőrizték a kinyomtatott oltási vagy tesztelési dokumentumokat. A francia kormány rendelete szerdán a kulturális és turisztikai nevezetességekre kiterjedő hatállyal lépett életbe.

A turisták és látogatók reakciói különbözőképp reagáltak az új követelményekre. Voltak, akik jogaik korlátozását sérelmezték, de voltak olyanok is, akik magától értetődőnek tartották azokat.

Emmanuel Macron francia elnök ki akarja terjeszteni a „COVID-igazolás” követelményét valamennyi francia étteremre és a közélet más területeire is, valamint az egészségügyben dolgozók számára kötelezővé tenné az oltást. A fenti változásokat lehetővé tevő törvényjavaslatról szerdán a francia nemzetgyűlés alsóházában vitáztak.

A kormány szeretné a lehető leggyorsabban elnyerni a parlament jóváhagyását, de a törvényjavaslat jelentős ellenállásba ütközött: az elmúlt hétvégén több mint 100 ezren tüntettek a tervezett intézkedés ellen szerte Franciaországban. A miniszterelnök szerdán be is jelentette, hogy a kormány a francia alkotmánybíróság jóváhagyását fogja kérni, amely azonban időt vesz igénybe.

Azt a kormányzati tervet ugyanakkor el kellett halasztani, hogy a tizenéveseknek augusztustól kötelező legyen használni a védettségi igazolást, a szülők, étteremtulajdonosok és mások bírálatai miatt. A kormány azt szeretné, hogy a kötelező bérlet mindenkire vonatkozzon 12 éves kor felett, és szeptembertől oltási kampányt indít az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban – nyilatkozta Jean Castex.

Franciaországban a napi új fertőzések száma tavasszal jelentősen lecsökkent, de az elmúlt két hétben számuk ismét megugrott. Egyes régiókban újra visszaállítják a járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat.

A kormány aggódik, hogy a következő hetekben ismét nőni fog a kórházakra nehezedő nyomás. A világ újabb hullámmal áll szemben, ezért lépnünk kell. A megoldás az oltás – mondta Jean Castex francia miniszterelnök szerdán a francia állami 1-es tévécsatornának.

A kormányfő arra biztatta honfitársait, hogy jelentkezzenek oltásért az újabb kijárási korlátozások elkerülése érdekében. Franciaországban kedden 18 ezer fertőzött személyt tartottak nyilván, amelyből a miniszterelnök szerint 96 százalék volt a be nem oltottak aránya.

A nyugat-európai országban több mint 111 ezer koronavírusos halálesetet tartanak nyilván, míg a francia lakosság 46 százaléka kapta meg mindkét oltást.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!