a víz az úr

2021.07.29. 12:36

Brutális: egy évszázada nem látott árhullám vonult le egy folyón

Egy évszázada nem látott mértékű árhullám vonult le júliusban az Új-Zéland Déli-szigetén található Buller folyón – közölte csütörtökön az új-zélandi Nemzeti Vízügyi és Légköri Intézet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Richard Measures, az intézet hidrodinamikai kutatója szerint a feljegyzések azt mutatják, hogy utoljára 1926-ban vonult végig a Buller folyón egy még ennél is nagyobb áradás.

Az intézet szakemberei radartechnológia segítségével mérték a folyó magasságát és sebességét. A számítások 7640 köbméter/másodperces vízhozamot mutattak ki, ami Új-Zélandon a valaha mért legnagyobb értéknek számít.

A korábbi rekordot 5870 köbméteres vízhozammal 1988-ban a Grey folyón mérték. Összehasonlításképpen a Buller folyó átlagos vízhozama másodpercenként 454 köbméter.

Measures szerint nyugodtan kijelenthető, hogy „Új-Zélandon 1926 óta a legnagyobb árhullám vonult le a közelmúltban a Buller folyón”. Hozzátette, hogy a megfigyelés és a mérések adatait tovább elemzik, hogy hatásmodelleket készítsenek, és jobban fel lehessen készülni a további kockázatokra.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!