Jurakori

2020.03.13. 09:34

Dinoszaurusz-lábnyomokat találtak egy skót szigeten

Megkövesedett dinoszaurusz-lábnyomokat fedeztek fel a skóciai Sky-szigeten paleontológusok: a 170 millió éves nyomokat a tudósok szerint legalább három őslény hagyta.

Forrás: Shutterstock

A kutatók szerdai tájékoztatása szerint

mintegy 50 lábnyomot találtak különböző útvonalakon két helyszínen, amelyek egymástól néhány száz méterre fekszenek a Hebridák egyik szigetén, Skócia északnyugati partjai közelében.

A nyomok a jura időszak középső periódusából származnak. Azért is nagyon értékesek, mivel ebből a korból kevés fosszilis lábnyom maradt fenn. Az őslények lábnyomai az egykor sáros talajba nyomódtak bele egy sós vizű lagúna peremén.

A nyomok egy sima sziklás felszínen találhatók a tengerparton, csupán apálykor kerülnek szárazra. Az ár naponta átvonul rajtuk oda és vissza

mondta el Steve Brusatte, az Edinburghi Egyetem paleontológusa.

A három dinoszaurusz közül, amelyek nyomait elkülönítették, az egyik a theropodákhoz tartozó, dzsip nagyságú, háromujjú, éles karmú, két lábon járó húsevő dinoszaurusz volt. Egy nagyobb dinoszaurusz feltehetően egy növényevő ornithopoda vagy egy nagy testű theropoda háromujjú lábnyomait szintén azonosították a nyomok között.

A legizgalmasabb nyomot azonban egy négy lábon járó növényevő sztegoszaurusz hagyta.

Ezek a nyomok a sztegoszauruszok legkorábbi bizonyítékai közé tartoznak a felfedezésről a Plos One tudományos portálon megjelent cikkben beszámoló Paige dePolo doktorandusz, az Edinburghi Egyetem kutatója szerint.

A sztegoszaurusz akkora lehetett, mint egy tehén, ami a neméhez képest elég kicsi. Elképzelhető az is, hogy egy korai kisebb faj példánya, vagy egy nagyobb faj fiatal egyede hagyta a nyomokat

mondta el a kutatócsoportot vezető Brusatte.

A Sky-sziget, ahol korábban hatalmas növényevő dinoszauruszok lábnyomait is felfedezték már, izgalmas ablakot nyit a jura időszaki dinoszaurusz-evolúcióra – hangsúlyozta Brusatte.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!