Ország-világ

2020.09.29. 10:44

Dokumentumfilm nyomán vizsgálják újra a XX. század egyik legsúlyosabb hajószerencsétlenségét

Új vizsgálat indul az Estonia komphajó 1994-es balesete ügyében, miután a Discovery ismeretterjesztő televízió forgatócsoportja felfedezett a hajótestben egy négyméteres léket, amelyről korábban nem tudtak.

(FILES) In this file photo taken on November 19, 1994 the bow door of the sunken ferry M/S Estonia is lifted from the bottom of the sea off Uto island overnight, nearly two months after the ferry sank in the Baltic sea, killing 852 people on the night of September 27-28. - Nordic leaders said on September 28, 2020 they would examine evidence from a documentary that could shatter the official explanation for how hundreds of people died in a 1994 ferry capsize. A new documentary about the 1994 Baltic Sea sinking of the Estonia ferry claimed Monday to have found a huge hole in the ship's hull, raising questions about the official inquiry as Nordic leaders vowed to examine the evidence. (Photo by )

Forrás: LEHTIKUVA / AFP

Fotó: JAAKKO AVIKAINEN

Az új vizsgálat megindítását hétfőn jelentette be Jüri Ratas észt kormányfő, de ilyen értelmű közös nyilatkozatott is kiadott a finn, a svéd és az észt külügyminisztérium.

Ratas sajtóértekezletén kijelentette, hogy új műszaki vizsgálatot kell végezni az Estonia pusztulásával kapcsolatban felmerült új körülmények miatt. A vizsgálat kiterjed majd víz alatti kutatásra is – tette hozzá.

Hangsúlyozta, szeretnék, hogy fény derüljön a teljes igazságra. A további vizsgálatokat összehangolja a három ország a baleset utáni évben kötött megállapodásnak megfelelően.

A Discovery tévécsatorna a minap jelentette be, hogy az Estonia balesetéről készült új ötrészes sorozatában olyan, eddig nem ismert dolgokról lesz szó, „amelyek minden megváltoztatnak”. Forgatócsoportja víz alatti robotok segítségével a hajótestben egy négyméteres léket fedezett fel, amelyet részben eltakar a tengerfenék. A vizsgálatban eddig részt vevő szakértők cáfolták, hogy létezne ilyen lék a roncsban.

A kompbalesetben elhunyt áldozatok családtagjai, a tragédia emlékére felállított szobornál
Fotó: SWEDEN / AFP / HENRIK MONTGOMERY

A Tallinn és Stockholm között közlekedő komphajó huszonhat éve, 1994. szeptember 28-ára virradóra süllyed el a Balti-tengeren. A balesetnek 852 halálos áldozata volt, többségük hullámsírba veszett. A roncs mindmáig a Balti-tenger fenekén fekszik. A szerencsétlenség okáról különféle találgatások láttak napvilágot, és máig fel-felbukkannak különféle magyarázatok. A balesetet vizsgáló bizottság hivatalos jelentésében az szerepelt, hogy a komp azért süllyedt el, mert a viharban leszakadt a hajóorr, és víz tódult a hajótestbe,

A tragédia a múlt XX. század egyik legsúlyosabb hajószerencsétlensége volt.

Borítókép: A balesetet szenvedett komphajó ajtaját emelik ki 1994. november 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!