Katasztrófavédelem

2021.08.09. 13:09

Egyre több a szúnyog, a héten 334 településén lesz irtás

Az esőzések miatt a korábbinál nagyobb számban vannak jelen a vérszívók.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Katasztrófavédelem közlése szerint a Duna mentén jelentős, az ország többi részén pedig mérsékelt jelenleg a szúnyogártalom. Ezért a héten tizennégy megye 334 településén és nyolc budapesti kerületben, összesen tehát 138 ezer hektáron lesz szúnyogirtás. Földi kémiai módszerrel 85 ezer, légi úton 53 ezer hektárt kezelnek.

A napokban Győrben és Mosonmagyaróváron, a Szigetköz településein, Komárom környékén, a Dunakanyar térségében, Budapest Duna-menti kerületeiben, a Csepel-sziget településein, valamint Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács környékén permeteznek a szakemberek.

A szakértők szerint a szúnyogártalmat továbbra is a Dunán néhány hete levonult árhullám határozza meg. A folyó teljes magyarországi szakaszán ugyanis biológiai lárvagyérítés történt, ami számottevően csökkentette a szúnyogok utánpótlását. Ennek ellenére több településen még mindig sok problémát okoznak a vérszívók. Békés és Csongrád megye több településein, a Dráva mentén és a Tisza-tónál például feltehetően az esőzések miatt nőtt meg a rovarok száma. Az érintett területeken földi kémiai gyérítéseket végeznek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság továbbá hangsúlyozta, hogy a szúnyogok tenyészhelyeinek jelentős része magántelkeken van, ezeket pedig a szervezett védekezés keretében kevésbé lehet elérni. Sokat jelent tehát, ha a lakosság a vérszívók ház körüli élőhelyeinek megszüntetésével hozzájárulnak az irtásokhoz. Ezzel kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatót is készített, amely a szervezet honlapján olvasható el.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!