Átfogó elemzés

2021.08.20. 14:31

Ekkora a kockázata, hogy a beoltottak elkapják a koronavírust

Alacsony a kockázata, hogy a Covid-19 ellen megfelelően, vagyis a szükséges két adaggal beoltott felnőttek megfertőződnek az új koronavírussal – állapította meg egy új, átfogó brit elemzés.

Beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagjával a gyöngyösi Bugát Pál Kórház oltópontján 2021. augusztus 16-án.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Azonban a beoltott, delta variánssal megfertőzött felnőttek vírusmennyisége az oltatlanokéhoz hasonló

– számolt be a kutatás eredményeiről a The Guardian online kiadása.

Nagy számú bizonyíték támasztja alá, hogy az Egyesült Királyságban szignifikáns védelmet nyújtanak a Covid-19 elleni vakcinák a kórházba kerülés és a halálozás ellen – írta a The Guardian online kiadása.

Egy új, nagy szabású elemzés azonban azt mutatja, hogy noha alacsony a kockázata, hogy a megfelelően, vagyis a szükséges két adaggal beoltott felnőttek megfertőződnek, ha mégis elkapják a delta variánst, annyi vírust hordozhatnak, mint az oltatlanok.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy egyelőre nem tudni, mennyire fertőznek meg másokat az oltottak, ha elkapják a vírus delta variánsát.

Lehetséges, hogy nagy mennyiségű vírust hordoznak, de rövidebb ideig – mondta Sarah Walker, az Oxfordi Egyetem orvosi statisztikai és járványtani professzora.

„A tény, hogy nagy mennyiségű vírust hordozhatnak, arra utal, hogy a még oltatlanok nincsenek annyira védve a delta variánstól, amennyire reméltük”

– tette hozzá Walker.

A Covid-19-hez köthető pozitív tesztek, kórházi ápolások és halálozások száma enyhén emelkedett az utóbbi hetekben az Egyesült Királyságban.

Az egyelőre elbírálásra váró tanulmány azt találta, hogy a vakcinák hatékonysága a korábban domináns alfa variánshoz képest a delta esetében alacsonyabb.

A King's College London gyógyszerészeti professzora, Penny Ward megjegyezte, hogy

a Covid-19-cel kapcsolatos kórházi ápolások eddigi előfordulása azt mutatja, az oltások attól mindenképpen megóvják az embereket, hogy a betegség súlyos formája alakuljon ki náluk.

Az oxfordi tudósok tanulmánya mintegy 2,6 millió orr- és torokváladék mintájának eredményeit vette alapul. A mintákat több mint 384 500 felnőttől vették 2020 decembere és 2021 május közepe között.

Az eredményeket összevetették a delta variáns uralkodóvá válásának időszaka, vagyis május közepe és augusztus elseje között végzett több mint 811 600 teszttel, amelyhez 358 983 felnőtt adott mintát.

Borítókép: beoltanak egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a gyöngyösi Bugát Pál Kórház oltópontján 2021. augusztus 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!