múzeum is lehetne

2017.11.17. 11:52

Elárverezik Tito egykori jachtját

Nyílt árverésen szabadulnak meg a „feleslegessé vált” Jadranka nevet viselő hajótól. A licit 80 ezer euróról (25 millió forint) indul – jelentette be a Twitteren a montenegrói kormány.

Josip Broz Titó, Jugoszlávia egykori örökös elnökének jachtja 34 méter hosszú, 40 utas és 14 fős személyzet elhelyezésére alkalmas hajó. 1977-ben a horvátországi Portoréban (Kraljevica) készült, és már évek óta használaton kívül áll a montenegrói Bar kikötőjében.

A jacht akkor került a montenegrói kormány tulajdonába, amikor az ország 2006-ban kikiáltotta függetlenségét. A volt jugoszláv tagköztársaságok mindegyikének jutott az országot 1980-as haláláig vezető Tito hagyatékából.

A Twitter-üzenethez érkezett hozzászólásokban azonban a kommentelők azt javasolták a kormánynak, hogy az eladás helyett inkább alakítson ki egy múzeumot a régi hajók számára és ezzel is növelje a kis Adria-parti ország idegenforgalmi kínálatát.

A Jadranka egy szláv női név, egyben az Adriai-tenger délszláv elnevezésének (Jadran) női névvé formálása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!