Rekordkísérlet

2021.08.22. 09:45

Elindult Föld körüli útjára a 19 éves női pilóta

Ha sikerül teljesítenie vállalkozását, ő lesz a legfiatalabb nő, aki egyedül megtette az 51 ezer kilométeres távot.

Wevelgem, 2021. augusztus 18. A belga-brit Zara Rutherford ultrakönnyû, Shark repülõje elõtt áll, mielõtt felszáll a Kortrijk-Wevelgem repülõtérrõl a belgiumi Wevelgemben 2021. augusztus 18-án. A 19 éves nõ rekordot akar beállítani azzal, hogy egyedül repüli körbe a világot. A tinédzser saját maga finanszírozza majd az utazást, szponzorok segítségével, és reméli, hogy körülbelül két-három hónap alatt teljesíti az utat. A világrekordot jelenleg Shaesta Waiz tartja, aki 30 évesen repülte végig az utat. MTI/AP/Virginia Mayo

Forrás: MTI

Fotó: Virginia Mayo

Megkezdte Föld körüli szólórepülését a belga és brit Zara Rutherford. A fiatal pilóta a belgiumi Courtrai repülőtérről szállt fel szerdán ultrakönnyű, Shark típusú repülőjével. A tervek szerint 52 nap alatt fogja teljesíteni az utat.

Jelenleg a legfiatalabb nő, aki egyedül repülte körbe a világot, az amerikai Shaesta Waiz, aki 2017-ben, 30 évesen döntötte meg a korábbi világrekordot.

Zara Rutherford 14 éves kora óta repül. Augusztus 11-én indult volna útnak, de az utolsó pillanatban elhalasztotta a felszállást, hogy egy új kamerarendszert szereljen a gépébe. Az út várhatóan 250 órányi repülési időt, összesen nagyjából három hónapot vesz igénybe. Zara Rutherford kétszer keresztezi majd az Egyenlítőt, egyszer az indonéziai Jambi, másodszor a világ másik felén, a kolumbiai Tumaco felett.

A pilóta azt tervezi, hogy pihenői alkalmával találkozik a helyi fiatalokkal is, hogy átadja ismereteit a repülésről. Rutherford különösen a lányokat szeretné bátorítani és segíteni.

A pilóta az utat önerőből finanszírozza. Így már korábban eladta az autóját és szponzorokat is keresett a terve megvalósításához. A fiatal nő továbbá 600 eurót szán faültetésre, amivel ellensúlyozza a repülésével járó szén-dioxid káros kibocsátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!