fenyegető következmények

2019.04.06. 11:43

Elképesztő gyorsasággal melegszik Kanada

Kanada melegedése átlagosan kétszer olyan gyors, mint a világ többi részéé – állapította meg egy friss kutatás.

Forrás: Shutterstock

Fotó: uzhursky

A szövetségi kormány klímajelentése (Canada's Changing Climate Report, CCCR2019) arra figyelmeztet, hogy az ország sok részében a változások már nyilvánvalóak és előre láthatóan egyre intenzívebbé válnak, a felmelegedés sok hatása pedig valószínűleg visszafordíthatatlan – idézte a BBC hírportálja.

A legsúlyosabban az Északi-sarkvidékre eső területet érinti a változás, melynek melegedési üteme több mint duplája a globálisnak.

Kanada átlagos éves hőmérséklete a becslés szerint 1,7 Celsius-fokot emelkedett 1948 óta, amikor az országos mérések megkezdődtek. A legnagyobb növekedést északon, a prérin, azaz a belső kanadai síkságon, valamint Brit Columbiában becsülték, az ország északi részén mintegy 2,3 fokot melegedett az átlaghőmérséklet.

„Noha a melegedésben mind az emberi tevékenységek, mind a természetes ingadozások szerepet játszottak, az emberi tényező az uralkodó”

- írta a jelentés.

A globális felmelegedés több szélsőséges időjárási jelenséget:

hőhullámot, a bozóttüzek nagyobb kockázatát és az ország egyes részein aszályt hoz magával.

Az óceánok savasabbak lesznek, csökken bennük az oxigén, ami árthat a vízi élővilágnak.

Kanada sarkvidéki vizeinek egy része néhány évtizeden belül előreláthatóan huzamosabb időn át jégmentes lesz nyaranta.

A vízszint emelkedésével nő a partvidék elöntésének veszélye, az intenzívebbé váló esők belső árvizekkel fenyegetnek.

Kanada gyors melegedése több tényező számlájára írható, ezek egyike, hogy a hó és a tengeri jég olvadásával a napsugárzást ezek a területek nem visszaverik, hanem magukba szívják, így nagyobb felület melegszik, mint más régiókban – olvasható a jelentésben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!