Ország-világ

2021.01.28. 07:33

Első élményeiről számolt be a kettős váll- és karátültetésen átesett férfi

A műtét január 13-án 15 órán át tartott számos magán- és állami orvos- és ápolócsoport részvételével.

This video grab made on January 25, 2021 from a handout footage taken by Bellota Films shows Felix Gretarsson, 48, recovering after he received the world's first double shoulder and arm transplant on January 13 at the Edouard Herriot hospital in Lyon. (Photo by - / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Bellota Films / Felix Gretarsson : Hospices Civils de Lyon" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: "AFP PHOTO /Bellota Films / Felix Gretarsson

Fotó: AFP

Első élményeiről számolt be az a férfi, aki a világon először esett át kettős váll- és karátültetésen Lyonban.

„Kezdek úgy tekinteni rájuk, mintha az enyémek lennének” – idézte az AFP a Tribune de Lyon napilap szerdai kiadását, amelyben a január 13-án operált izlandi Felix Gretarsson nyilatkozott. A műtét után két héttel a 48 éves villanyszerelő elmondta, nagyon jól van.

„Bár nem volt könnyű. Az első 24 óra borzalmas volt, olyan érzés, mintha a vállaimat két kamion súlya nyomná. Sok fájdalomcsillapítót szedek, de érzem, napról napra javul” – mondta a Hospices Civils de Lyon (HCL) szervezet Édouard Herriot nevű kórházában lábadozó beteg.

„Mindig tudtam, hogy egyszer így lesz” – tette hozzá a transzplantációra utalva a férfi, aki 2007-ben, 26 évesen balesetben – nagyfeszültségű távvezetékre esve – veszítette el a karjait Izlandon.

„Szeretem a kezemet. Olyan, mint a régi volt” – magyarázta Gretarrson, aki reméli, hogy visszanyeri keze mobilitását is. Úgy véli, legalább a jobb oldalon mozgatni fogja az ujjait.

Felesége társaságában még három hetet kell kórházban töltenie, mielőtt a Lyon melletti Saint-Genis-Laval neurológiai rehabilitációs centrumba viszik.

Borítókép: Felix Gretarsson a műtét után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!