Érett fejjel a gyerekkorba

2017.10.03. 16:27

Felnőtt játszóteret nyitottak a Tate Modernben

Hintákkal teli parkká alakította át a londoni múzeum híres Turbina-csarnokát a dán Superflex alkotócsoport.

Danish artists Bjornstjerne Christiansen, Jakob Fenger and Rasmus Nielsen, who form the collective 'Superflex' dismount a swing during a photocall for their large-scale installation entitled, "One Two Three Swing!", installed at the Tate Modern's Turbine Hall, at the Tate Modern in London on October 2, 2017. Conceived as an assembly line for collective movement, the work is set to invite audiences to combat social apathy through collective action, joining together on the count of three. Superflex was founded in 1993 by Danish artists Bjornstjerne Christiansen, Jakob Fenger and Rasmus Nielsen. / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Adrian Dennis

Bjornstjerne Christiansen, Jakob Fenger és Rasmus Nielsen háromszemélyes hintákat állított fel a híres londoni galéria csarnokában. „Azt szeretnénk, hogy az emberek leüljenek egymás mellé, amit amúgy nem tennének meg, hacsak nem tömegközlekedési eszközön utaznak” – idézte Christiansent a BBC News.

Az alkotók három részre osztották fel a rendelkezésükre álló teret: a csarnok meredek részén hatalmas inga lóg egy plüssszerű, a brit bankjegy színeiben pompázó csíkos szőnyeg felett; a „játszótéren” narancssárga fémrudakhoz rögzített hinták lógnak; egy apró „gyárban” pedig maguk a hinták készülnek.

A 2018 áprilisáig látogatható One Two Three Swing! az első olyan kiállítás a Turbina-csarnokban, amely túlnyúlik az intézmény határain. A Superflex ugyanis kialakított egy „lehetőségbankot” a galéria tövében, ahol a nagyközönség tagjai arról szavazhatnak, hogy az alkotócsoport a jövőben hol állítson fel hintát Londonon belül vagy akár a brit főváros határain kívül.

Christiansen szerint a cél az, hogy olyan kapcsolatok jöjjenek létre, amelyek egyébként sosem születnének meg. Ilyen lehetne például egy hinta, amelyet egy lakótelep és egy bank közötti kerítésre erősítenek. Hozzátette: „ez lehetőséget ad rá, hogy más módon kezdjünk gondolkodni a szomszédunkról”.

Sok művész szándékosan nem fűz magyarázatot az alkotásaihoz, a Superflex tagjai azonban boldogan megteszik. A hatalmas inga a fásultságot jeleníti meg. „Olyan, mintha a Titanic utolsó óráit élnénk. Mintha kicsit hipnotizált volna bennünket a globális kapitalizmus” – fogalmazott Nielsen, hozzátéve, hogy a hinták a fásultság elkerülésére szolgálnak, míg az apró gyár a Tate Modern történetére utal.

Az 1990-es években alakult művészcsoport eddigi munkái közé tartozik a koppenhágai Superkilen nevű eklektikus közpark, valamint a Hospital Equipment nevű projekt, amely egy működőképes műtőt takar, melyet egy svájci kiállításra készítettek, majd egy szíriai kórházba szállítottak. Az alkotócsoport munkáit politikai aktivizmus hatja át.

Borítókép: Bjornstjerne Christiansen, Jakob Fenger és Rasmus Nielsen, a dán Superflex alkotócsoport tagjai a londoni Tate Modern Turbina-csarnokában.

AFP PHOTO / Adrian Dennis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!