isteni színjáték

2021.02.04. 15:00

Felülvizsgálják a Dante ellen 700 éve hozott halálos ítéletet

A költőt, aki az akkori firenzei hatalmi harcokban a vesztes oldalon találta magát, 1302 körül államellenes tevékenységgel vádolták meg.

21 March 2020, Berlin: Books "The Divine Comedy" and a bronze of the Italian poet Dante Alighieri. On 25.03.2020 Italy celebrated the newly created Dantedì (Dantetag) for the first time in his memory. Because of the Corona crisis the honours took place virtually. Photo: Klaus Blume/dpa

Forrás: AFP

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Felülvizsgálják utódai indítványozására a Dante Alighieri (1265-1321) ellen 700 éve Firenzében hozott halálos ítéletet.

Az olasz nemzeti költő leszármazottja, Sperello di Serego Alighieri szeretné felgöngyölni az ügyet. Nem jogi értelemben vett, valódi perről van szó, sokkal inkább az ítélet „szellemi felülvizsgálatáról” – mondta Alessandro Traversi ügyész, a felülvizsgálat előkészítője.

A színpadi előadás keretében megvalósuló „eljárást” a firenzei ügyvédi kamara tanácsának támogatásával tartják a tervek szerint május 21-én. Felszólal Sperello di Serego Alighieri, valamint a Dante elítélésében részt vett Cante dei Gabrielli leszármazottja, Cante de Gabrielli da Gubbio is.

Dantét, aki az akkori firenzei hatalmi harcokban a vesztes oldalon találta magát, 1302 körül államellenes tevékenységgel vádolták meg.

Az Isteni színjáték szerzőjét pénzbírság megfizetésére és két évnyi száműzetésre ítélték. Mivel Dante ezt nem teljesítette, az ítéletet máglyahalálra változtatták. A költő családját hátrahagyva elmenekült Firenzéből és sohasem tért vissza a városba. 1321. szeptember 14-én halt meg Ravennában.

Traversi kiemelte, Dante halálának idei 700. évfordulója jó alkalmat jelent a felülbírálatra. Az a fő kérdés, hogy az ítélet az akkori törvények fényében korrekt volt-e, vagy politikai okok miatt hozták, hogy eltávolítsák Dantét.

Dante Alighieri Isteni színjátéka a világirodalom egyik legjelentősebb műve, jelentősen hatással volt az olasz nyelv fejlődésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!