Bronzkor

2020.08.11. 07:31

Fémdetektorral fésülte át a mezőt, országos jelentőségű kincsre bukkant

Bronzkori tárgyakat, köztük egy kardot és lóhámot talált egy fémdetektoros kincskereső Skóciában.

Mariusz Stepien amatőr kincskereső az általa felfedezett leletek ásatási helyszínén a skóciai Peeblesben.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Skócia kommunikációs hivatala

Szakértők országos jelentőségűnek nevezték a 3000 éves leletet, amely fél méter mélyen rejtőzött a földben Peebles kisváros mellett.

A PA brit hírügynökség jelentése szerint a 44 éves Mariusz Stepien a barátaival június végén fésült át egy mezőt és bukkant az értékes leletre. A kardon és a lószerszámon kívül találtak csatokat, gyűrűket, kocsikerekeket és egyéb tárgyakat is.

A bronzkori kincset a földdel együtt ásták ki, és a tömböt egy edinburgh-i múzeumba szállították. A múzeum szakértője lelkendezve beszélt arról, hogy nemcsak bronztárgyakat, hanem szerves anyagot is sikerült kinyerni a földtömbből. Elismeréssel szólt arról is, hogy a megtaláló hamar felismerte a lelet jelentőségét és nagyon jól reagált.

A brit média szerint

az elmúlt hónapokban megszaporodtak Nagy-Britanniában a hasonló leletek, mert a járványveszély miatt elrendelt kijárási korlátozások nyomán több idejük maradt az embereknek a kincskeresésre, amelynek szenvedélye egyre inkább átragad a gyerekekre is.

Egy kard fekszik a hüvelyében egy régészeti ásatás helyszínén. A kardot több más tárggyal együtt Mariusz Stepien amatőr kincskereső találta a skóciai Peeblesben
Fotó: Skócia kommunikációs hivatala / MTI/AP

A BBC szerint egy tízéves észak-írországi fiú, aki fémdetektort kapott ajándékba szüleitől a születésnapjára, már az első napon felfedezett egy 300 éves kardot a szülői ház közelében.

Borítókép: Mariusz Stepien amatőr kincskereső az általa felfedezett leletek ásatási helyszínén a skóciai Peeblesben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!