azonnal öl

2019.09.10. 16:47

Gyilkos alga szedi áldozatait a francia tengerparton

Az állatok hulladékából és a műtrágyából származó nitrátok és foszfátok beépülnek a növénybe, melyre rálépve mérgező gáz szabadul fel.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Osadchaya Olga

A szakértők szerint néhány másodperc alatt végezhet az élőlényekkel a mérgező alga, és emiatt hat francia tengerparti szakaszt is lezártak a nyáron.

Az algából mérgező gáz szabadul fel, ha rálépnek, így a tengerparton sétáló egyszerűen elvesztheti eszméletét, majd a légzése is leáll – olvasható a Sky News híreiben.

A mérgező algától a jelentések szerint már három ember életét vesztette, és rengeteg állat – köztük kutyák, vaddisznók és lovak is – elpusztultak, miután a hidrogén-szulfidot belélegezte.

Júliusban egy 18 éves kagylót gyűjtő férfi és egy 70 éves nyugdíjas halt meg egy hét leforgása alatt két különböző tengerparton.

Andre Ollivro, a gyilkos alga elleni kampány vezetője szerint a partok olyanok lettek, mint az aknamezők. Az első lépésnél még nem történik semmi, a másodiknál azonban halálos mennyiségű hidrogén-szulfid szabadul fel, ami azonnal végez az áldozattal. Ollivro úgy véli, a probléma arra vezethető vissza, hogy a kormány nem korlátozza a gazdaságok nitrátkibocsátásának mennyiségét.

A mérgező alga már az 1970-es évektől kezdve problémát jelent, és az első botrány még 1989-ben volt, amikor egy kocogót találtak holtan a parton, de halála okát nem szándékozták nyilvánosságra hozni.

A tudósok véleménye alapján a mérgező alga elterjedése Bretagne mezőgazdasági iparához köthető, amelybe a sertés-, szarvasmarha- és baromfitenyésztés is beletartozik.

Az állatok hulladékából és a műtrágyából származó nitrátok és foszfátok bekerülnek a tengervízbe, és ezzel elősegítik a káros algák virágzását.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!