múlt

2017.08.14. 13:02

Szexrabszolganőkre emlékeznek Szöulban

A második világháború koreai szexrabszolganőinek emléket állító szobrokat helyeztek el néhány buszon.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Yonhap

A szobor egy hagyományos öltözéket viselő nőt ábrázol, aki ökölbeszorított kézzel, kifejezéstelen arccal mered a távolba, a vállán pedig egy apró madár pihen. A szobrokat öt busz egy-egy ülésére helyezték ki és szeptember végéig maradnak a járműveken.

Utasok felvételt készítenek az emléket állító szoborról.
Forrás: MTI/EPA | Fotós: Yonhap

A projekt egy szöuli közlekedési vállalat vezetőjének, Lim Csinvoknak a fejéből pattant ki, aki szerint a város vezetőségének semmi köze a kezdeményezéshez. A szexrabszolgák ügye iránti elkötelezettségének jeleként Park Vonszun szöuli polgármester hétfő reggel maga is felült az egyik buszra, hangsúlyozva, hogy a kezdeményezés „lehetőséget ad arra, hogy az emberek leróják tiszteletüket az áldozatok előtt”.

Hasonló szobrot helyeztek ki a nagykövetség, valamint a puszani japán konzulátus előtt is. Japán az alkotások eltávolítását követeli.

Az ötszáz szobor annak a mintegy 200 ezer ázsiai, többségében dél-koreai nőnek állít emléket, akiket a második világháború alatt a megszálló japán katonák bordélyokba kényszerítettek.
Forrás: MTI/EPA | Fotós: Dzson Hon Kjun

Lim elmondta, sajnálja, ha a buszokon lévő szobrok kellemetlenül érintik a japánokat, de nem akarja, hogy a vigasznők a feledés homályába merüljenek.

A második világháború idején csaknem 400 ezer ázsiai nőt kényszerítettek a japán katonák „vigasztalására” és szórakoztatására. Az áldozatok nagy része kínai és koreai volt 2015 decemberében Szöul és Tokió megállapodást kötött, amelyben a japán kormány bocsánatot kért, és elismerte felelősségét a történtekért, valamint egymilliárd jent (2,3 milliárd forint) ajánlott fel a koreai áldozatokat támogató szöuli alapítvány számára.

 

(Borítókép: MTI/EPA / Yonhap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!