véd vagy büntet?

2018.05.23. 06:33

Hamarosan újra beengedik a nőket a stadionokba Iránban

Az iráni elnök kezdeményezte a 39 évvel ezelőtt bevezetett tilalom feloldását.

Iran fans hold a flag as they cheer during the men's qualifying volleyball match between Poland and Iran at the Maracanazinho stadium in Rio de Janeiro on August 9, 2016, during the Rio 2016 Olympic Games. / AFP PHOTO / Johannes EISELE

Haszan Róháni közleményében hangoztatta, hogy nem kellene különbséget tenni nő és férfi között az iszlám vallásban, és ezért a nőket is be kellene engedni a sportrendezvényekre. A nyilatkozat szerint Róháni erről akkor beszélt, amikor iráni atlétákkal találkozott hivatalában.

A perzsa államban 39 éve nem engedik be a nőket a stadionokba. A tilalmat az 1979-es iszlám forradalom után vezette be az ország vallási vezetése.

Az ország befolyásos egyháza úgy véli, hogy a nőknek nincs helyük a futballstadionokban, ahol a férfiak annyira felhevülnek és ilyenkor „útszéli szavakat” kiabálnak.

Róháni azonban elutasítja ezt az álláspontot mondván, a nőket nem lehet azért büntetni, mert a férfiak otromba módon viselkednek a sportrendezvényeken.

Maszumeh Ebtekar iráni alelnök azt javasolta, alakítsanak ki külön szektorokat a nőknek vagy a családoknak az iráni stadionokban, hogy így vessenek véget a tilalomnak. Az egyház azonban elvetette ez utóbbi indítványt.

Az elmúlt hónapokban egyre többen tiltakoztak a nőket a stadionlátogatástól eltiltó rendelkezés ellen, különösen azután, hogy tavaly szeptemberben a 2018-as labdarúgó világbajnokság ázsiai selejtezősorozatában Irán Szíria csapatát fogadta Teheránban. A mérkőzésre a szíriai nőket beengedték, de az irániakat nem. A történteket később az iráni parlament sajnálatos és bántó megkülönböztetésnek minősítette.

Borítókép: Iráni nők szurkolnak a riói olimpián. Hamarosan hazájukban is megtetetik majd

AFP PHOTO / Johannes EISELE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!