Nemzeti szimbólum

2019.09.22. 12:08

Három év után újra látogatható a Washington-emlékmű

Az obeliszk Washington legmagasabb épülete.

John Lopes, a philadelphiai Amerikai Történelmi Színház művésze (b) az első amerikai elnököt, George Washingtont személyesíti meg, mellette Tim Ertel, a Nemzeti Park Szolgálat őre (k) és Nathaniel Johnston önkéntes történelmi katonazenészeket játszanak az amerikai főváros felújított Washington-emlékművének megnyitóünnepségén 2019. szeptember 19-én.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Michael Reynolds

Újra megnyitották a látogatók előtt az amerikai főváros központjában magasló obeliszket, a Washington-emlékművet, amelynek egész lift- és biztonsági rendszerét felújították az elmúlt három évben.

Az amerikai Nemzeti Park Szolgálat közlése szerint a 169 méter magas látványosságot helyi idő szerint csütörtök délben nyitották meg újra a nagyközönség előtt.

Az első amerikai elnök, George Washington emlékét őrző obeliszket 2011 augusztusában bezárták, mert egy földrengésben megsérült a felső része. Az emlékművet 2014-ben ismét megnyitották, ám a parkszolgálat két évvel később, 2016 szeptemberében kénytelen volt bezárni a liftrendszer folyamatos meghibásodása miatt.

Az Egyesült Államok egyik nemzeti szimbólumának számító homokszínű obeliszk építési munkálatai 1848-ban kezdődtek és csaknem 40 évig tartottak. A National Mall parkban álló emlékmű egy évig viselhette a világ legmagasabb épületének címét, amelyet aztán 1889-ben át kellett adni a párizsi Eiffel-toronynak.

Az obeliszk továbbra is Washington legmagasabb épülete és – amikor látogatható – nagyjából 500 ezer érdeklődőt vonz évente.

Borítókép: John Lopes, a philadelphiai Amerikai Történelmi Színház művésze (b) az első amerikai elnököt, George Washingtont személyesíti meg, mellette Tim Ertel, a Nemzeti Park Szolgálat ore (k) és Nathaniel Johnston önkéntes történelmi katonazenészeket játszanak az amerikai főváros felújított Washington-emlékművének megnyitóünnepségén 2019. szeptember 19-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!