veszélyeztetett faj

2021.03.27. 13:45

Hat év után újra összeszámolják az orrszarvúakat Nepálban

Hat év után újra összeszámolják az orrszarvúakat Nepálban, ahol legutóbb 645 rinocéroszt találtak, túlnyomó többségüket a Csitvan Nemzeti Parkban.

Greater One-horned Rhino (Rhinoceros unicornis) walking in the river, Chitwan National Park, Nepal. Biosphoto / N. Cegalerba / J. Szwemberg (Photo by N. Cegalerba / J. Szwemberg / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Forrás: Biosphoto via AFP

Fotó: N. Cegalerba / J. Szwemberg

Az állatszámlálást ötévente tartják, a tavalyit azonban elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. A mostani számlálást hétfőn kezdték a Csitvan és a Parsza Nemzeti Parkban, szerdán a Bardija, pénteken pedig a Suklaphanta Nemzeti Parkban folytatják.

2015-ben a 645 orrszarvú közül 605-öt a Csitvan Nemzeti Parkban számoltak össze.

A katmandui kormány által elrendelt számlálást három hét alatt tervezik befejezni, az eredmény egy hónapon belül várható. Az országos orrszarvúszámlálásban 300 külön e célra felkészített ember vesz részt, őket 60 elefánt segíti az őserdők bejárásában az ország déli síkvidékén található négy nemzeti parkban.

A hétfői nyitóceremónián a himalájai ország erdő- és környezetügyi minisztere aggodalmának adott hangot amiatt, hogy

egyre több orrszarvút ölnek meg vadorzók,

és felszólította a helyi hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az orvvadászat ellen. Hangsúlyozta, hogy az orrszarvúak nagyon fontosak Nepál idegenforgalma számára, mert sok turista miattuk látogat az országba.

A 2020 júliusával kezdődött pénzügyi évben eddig 26 orrszarvút öltek meg Nepálban.

Nepálban 1994-ben tartottak először orrszarvúszámlálást, az idei már a hetedik. A mostani akcióra 108 ezer dollárnak megfelelő összeget költenek.

Borítókép: Orrszarvú a Csitvan Nemzeti Parkban Nepálban / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!