boncolás után

2019.11.26. 21:45

Hét kilogramm műanyagot találtak egy szarvas gyomrában

Hét kilogrammnyi műanyagzacskót és más hulladékot találtak egy elhullott szarvas gyomrában Thaiföldön – közölték kedden illetékesek, aggodalmuknak adva hangot az ország folyóit, tavait, erdőit elborító hulladék miatt.

In this handout photo released by the Office of Protected Area Region 13 on November 26, 2019 and taken on November 25, veterinarians examine pieces of waste recovered from the stomach of a dead deer at Khun Sathan National Park in Thailand's Nan province. - A wild deer was found dead after swallowing 7 kilograms (15 pounds) of plastic bags and other trash in Thailand, an official said November 26, raising the alarm on waste littering the country's waters and forests. (Photo by Handout / Office of Protected Area Region 13 / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Office of Protected Area Region 13" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: HANDOUT / OFFICE OF PROTECTED AREA REGION 13 / AFP

Fotó: AFP

Illetékesek szerint a tízéves elhullott szarvasra a Bangkoktól mintegy 630 kilométerre északra fekvő Nan tartomány egyik nemzeti parkjában bukkantak. Boncolásakor műanyag zacskókat találtak gyomrában, ez pusztulásának egyik oka – közölte Kriangsak Thanompun, a Khun Sathan Nemzeti Parkban lévő vadvédelmi terület igazgatója.

A műanyag zacskók között voltak levesporok zacskói, kávészacskók, szemetes zsákok, de volt az állat gyomrában törölköző, sőt egy alsónemű is a nemzeti park által közzétett fotók tanúsága szerint.

Az elhullott szarvas
Fotó: HANDOUT / OFFICE OF PROTECTED AREA REGION 13 / AFP

Az elhullott szarvasra néhány hónappal az után találtak rá, hogy egy tengeri tehénborjú elpusztult a gyomrában felhalmozódott műanyag hulladékok miatt. A Mariam nevű állatot sokan gyászolták a közösségi médiában, ahol hatalmas vita indult el arról, milyen megoldást találjanak a műanyagok mérhetetlen méretű thaiföldi felhasználásáról.

A szarvas elpusztulása egy másik tragédia. Azt mutatja, hogy komolyan kell venni a problémát és csökkenteni kell az egyszerhasználatos műanyagot – hangoztatta Kriangsak, természetbarát termékek használatát sürgetve.

A délkelet-ázsiai ország a világ egyik legnagyobb műanyag felhasználója, az emberek évente átlag mintegy háromezer egyszerhasználatos műanyag zacskót használnak. A hulladékkal szennyezett folyókban, a part menti vizekben állatok, köztük tengeri teknősök, tengeri tehenek pusztulnak el, boncolásukkor kiderül, hogy műanyag halmozódik fel gyomrukban.

Borítókép: Az elhullott szarvas gyomortartalmát vizsgálják 2019. november 26-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!