árverés

2019.07.02. 20:10

Hétszázezer fontért kelt el egy sakkfigura

A bástyát mindössze 5 fontért vásárolta 1964-ben Edinburghban egy műtárgykereskedő, akinek fogalma sem volt a figura értékéről.

Medieval Lewis Chessmen made from carved walrus ivory 1150-1175 (circa). Discovered in Lewis in the western Isles off Scotland in 1831

Forrás: AFP

Fotó: Photo12

Hétszázharmincötezer fontért kelt el a híres lewisi sakkfigurák egyike, amelyet mindössze néhány fontért vásárolt meg 1964-ben egy gyanútlan műtárgykereskedő Skóciában.

A Sotheby's közleménye szerint a 8,8 centiméter magas bástyát egy kilétét felfedni nem kívánó licitáló vette meg az aukciósház keddi londoni árverésén. A szakemberek úgy vélték, hogy 600 ezer és egymillió font közötti áron cserélhet gazdát a ritkaság.

A 12. századból származó, rozmáragyarból, valamint bálnafogból faragott lewisi sakkfigurák skandináv harcosokat ábrázolnak.

A sakkfigurákat 1831-ben fedezték fel a Skóciához tartozó Külső-Hebridák legnagyobb szigetének északi részén, Lewisban, néhány másik játékelemmel együtt.

A figurák egy részét a londoni British Museum, másik részüket az edinburghi Skót Nemzeti Múzeum őrzi.

Az árverésre bocsátott figura egyike a készlet hiányzó öt darabjának. A bástyát mindössze 5 fontért – ez ma nagyjából 100 fontnak (36 ezer forint) felelne meg – vásárolta 1964-ben Edinburghban egy műtárgykereskedő, akinek fogalma sem volt a figura értékéről.

Borítókép: a híres, 1150-1175 között készült, úgynevezett lewisi sakkfigurák három darabja. / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!