rejtélyes képződmény

2019.02.10. 22:02

Hóember helyett inkább mézeskalács figurának tartják az égitestet

Sokkal laposabb az Ultima Thule nevű égitest, mint eddig vélték a tudósok, akik az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons űrszondájának legutóbb továbbított felvételeit vizsgálva már nem hóemberhez, inkább mézeskalács-figurához hasonlónak tartják az alakját – írta a BBC News.

This handout photo released by NASA shows New Horizons project scientist Hal Weaver of the Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory speaking about new data received from the New Horizons spacecraft during a press conference after the team received confirmation from the New Horizons spacecraft that it has completed the flyby of Ultima Thule, Tuesday, January 1, 2019 at Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) in Laurel, Maryland. - A NASA spacecraft on Tuesday January 1st, 2019, flew past the most distant world ever studied by humankind, Ultima Thule, a frozen relic of the early solar system that could reveal how planets formed. (Photo by NASA/Joel Kowsky / NASA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA / JOEL KOWSKY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---

Forrás: AFP / NASA

Fotó: Joel Kowsky

A képeket a New Horizons akkor készítette, amikor január elsején elrepült a Naprendszer eddig vizsgált legtávolabbi égitestje, a 2014 MU69, nem hivatalos nevén Ultima Thule kisbolygó mellett.

A képeken a kisbolygó sötét,

csak az egyik oldalának egy keskeny sávját világítja meg a Nap.

A tudósok azonban meg tudják határozni, a háttérben hunyorgó csillagok fényéből, hogy merre vannak az égitest körvonalai.

Íme, az Ultima Thule. Mindenki azt képzel bele, amit csak akar.
Fotó: Mark Garlick / AFP / SCIENCE PHOTO LIBRARY / MGA

Korábban azt mondták, az Ultima Thule két egymáshoz kapcsolt gömbszerű test, a hétvégén a Twitterre feltöltött videó azonban laposnak mutatja a kisbolygót.

A New Horizons tudósai most úgy vélik,

az égitest nagyobbik fele, az Ultima becenevű gigászi palacsintára hasonlít, a kisebbik rész horpadt dióra.

„Tudományos rejtély, hogy jöhetett létre ilyen alakú test. Sosem láttunk ilyesmit a Nap körül keringeni” – mondta el a BBC-nek Alan Stern vezető kutató.

A New Horizons űrszondát 2006. január 19-én indították útnak, elsődleges feladata a Pluto kutatása volt, 2015. július 14-én haladt el a törpebolygó mellett, miden eddiginél közelebb jutva hozzá.

Az Ultima Thulét 2014-ben a Hubble teleszkóp fedezte fel, a NASA 2015-ben döntött úgy, hogy a New Horizons misszióját kiterjesztik a kisbolygó vizsgálatára.

Borítókép: a tudós Hal Weaver beszél az égitesttel kapcsolatos új információkról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!