rekordmeleg

2019.07.25. 11:49

Hőhullám jelenthet új fenyegetést a Notre-Dame-ra

Az Európán végigsöprő hőhullám miatt beomolhat a párizsi Notre-Dame boltozata – figyelmeztet az áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház felújításáért felelős építész.

Fotó: Rafael Yaghobzadeh

Noha a 12. századi székesegyház területén elhelyezett több tucat szenzor nem jelez veszélyt, Philippe Villeneuve főépítész aggódik a szerkezet miatt.

A szakember szerdán újságíróknak elmondta, hogy a kőfalak még mindig nedvesek az április 15-i tűzvész oltási munkálatai nyomán és fennáll a veszélye annak, hogy túlságosan gyorsan száradnak ki a Párizsban e héten várható rekordmelegben.

Villeneuve szerint a falak egyelőre stabilak, de a szerkezet továbbra is törékeny.

„Attól félek, hogy az illesztések vagy a falak, ahogy száradnak, veszítenek az összetartó erőből, és a boltozat egyszer csak megadja magát”

– magyarázta az építész.

Jelenleg szakértők dolgoznak a templom szerkezetének stabilizálásán az előtt, hogy megkezdődnek a helyreállítási munkálatok.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, leomlott a kúp alakú huszártorony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!