Környezetünk

2018.07.03. 20:33

Hollandiánál is nagyobb trópusi terület lesz védett

A világ legnagyobb trópusi esőerdei nemzeti parkját hozzák létre Kolumbiában.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök hivatalosan 1,5 millió hektárral kibővítette a Chiribiquete Nemzeti Természeti Park területét, ezzel területe 4,3 millió hektárra bővült. Így a Kolumbia déli részén lévő védett terület nagyobb, mint például Hollandia.

„A faji sokszínűség szempontjából talán ez a világ legfontosabb helyszíne. Ezért tettünk meg mindent, hogy egy még nagyobb területet védelem alá vonjunk. Ennek a helynek a jelentősége kötelez minket arra, hogy célratörők legyünk”

- mondta Santos.

Juan Manuel Santos mutatja a dokumentumot, mely hitelesíti a nemzeti park bővítését.
Fotó: Diana Sanchez / AFP

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a bahreini Manamában ülésező illetékes bizottsága a hétvégén vette fel a világörökségi listára a különleges táblahegyeiről, ősi sziklarajzairól és természeti csodáiról híres nemzeti parkot. Táblahegyein több mint 75 ezer sziklarajz látható, amelyek közül néhány több mint 20 ezer éves.

A park összeköttetésben van négy teljesen különböző ökoszisztémával: az Orinocó-szavannával, az Andokkal, Guyana hegyvidéki területeivel és az Amazonasszal.

Tapírkölyök és anyja
Fotó: Raul Arboleda / AFP

Számos veszélyeztetett faj, például a jaguár, a tapír és az amazonasi folyami delfin él a területen. Az Unesco honlapján látványos fotókat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Publicdomainpictures.net

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!