egy kép mind fölött

2019.06.18. 21:53

Jég helyett a vízben gázolnak a szánhúzó kutyák Grönlandon

Grönlandon térdig vízben gázoló szánhúzó kutyákról készült felvétel hívja fel a figyelmet a szokatlan melegre. A Steffen M. Olsen dán klímakutató által készített fotó bejárta a világot.

dpatop - 10 March 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Heringsdorf: Huskies are excitedly waiting for the start of Germany's northernmost sled dog race "Baltic Lights" on the island of Usedom on the beach. Because the snow was missing, the 400 huskies didn't pull sledges, but cars with balloon tires. Photo: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa

Forrás: AFP / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance

Fotó: Jens Kalaene

A képen hat szánhúzó husky látható, melyek jég helyett olvadékvízen haladnak át a Grönland északnyugati részén lévő Qaanaaq város közelében. A meghökkentő felvételen úgy tűnik, mintha az állatok vízen járnának.

„Megpróbáltam dokumentálni azt a problematikus helyzetet, amely munkánk során adódott és amelyet személyesen is szürreálisnak tartok”

- idézte Olsent, a Dán Meteorológiai Intézet kutatóját a Ritzau dán hírügynökség.

Mint mondta, nem gondolta volna, hogy a telefonnal készített amatőr felvétel ilyen híressé válik. Június 13-án készült a kép, amikor a kutatómisszió tagjai áthaladtak az Inglefield-öblön. A gyorsan olvadó jég problematikus és veszélyes szituációt jelentett a klimatológusok számára, akik az időjárás-megfigyelő állomás műszereit hozták vissza a területről – írta internetes oldalán a The Independent című brit lap.

A vékony vízréteg egy mintegy 1,2 méter mélyre nyúló jégréteg felett alakult ki.

Olsen kollégája, Rasmus Tonboe a Twitteren a fotó alatt megjegyezte: a szokatlan meleg és az, hogy nagyon kevés repedés volt a jégen, ahhoz vezetett, hogy

a gyorsan felhalmozódott olvadékvíz nem tudott levezetődni a szilárd jégről, így a felszínén rekedt.

Grönlandon rekordközeli az olvadás mértéke. Csak azon a napon, amelyen Olsen is elkészítette a felvételét, több mint 2 gigatonna jeget veszített az ország.

Borítókép: a kép ugyan Németországban készült, de azok a grönlandi huskyk pont ilyen pofát vághattak, mikor átgázoltak a vízen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!