árverés

2019.04.02. 23:00

Kalapács alá kerül a revolver, amellyel Vincent van Gogh öngyilkos lett

Az aukciósház 40 és 60 ezer euró közötti leütési árra számít a június 19-i párizsi árverésen.

A visitor looks the painting "Self Portrait with Bandaged Ear (Autoportrait a l'oreille bandee)" (1889) by Dutch painter Vincent Van Gogh during the press visit of the exhibition "The Courtauld Collection: A Vision for Impressionism" at the Fondation Louis Vuitton in Paris on February 15, 2019. - The exhibition, running from February 20 to June 17, 2019, presents the collection of the British industrialist and art patron Samuel Courtauld. The collection, one of the most significative of Impressionist painters, is shown in Paris for the first time in 60 years. (Photo by FRANCOIS GUILLOT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Elárverezik azt a Lefaucheux márkájú revolvert, amellyel Vincent van Gogh 1890-ben, 37 évesen öngyilkosságot követett el – jelentette be kedden Párizsban a Drouot aukciósház.

Az aukciósház 40 és 60 ezer euró közötti leütési árra számít a június 19-i párizsi árverésen.

Amikor van Gogh 1890. július 27-én meglőtte magát, még vissza tudott vánszorogni abba a fogadóba, ahol annak idején lakott, ám 30 órával később belehalt sérüléseibe.

A fegyvert akkor nem találták meg. 1965-ben azonban egy földjét művelő gazda egy 7 milliméteres revolverre bukkant azon a mezőn, ahol a festő halálosan megsebesítette magát. A korrózió mértékéből a szakemberek arra következtettek, hogy a fegyvert 50-60 éve rejthette a föld.

A revolver korlátozott tűzereje magyarázatot ad arra, hogy a közelről leadott lövés miért pattant meg van Gogh bordáján.

A golyó lefelé pattant és túl mélyen hatolt be a festőművész testébe ahhoz, hogy kockázat nélkül el lehetett volna távolítani, ezért halt bele a lövésbe 30 órával később.

Felfedezése után a revolvert átadták az auvers-sur-oise-i Ravoux fogadó tulajdonosának, az egyes szakértők által „a művészettörténet leghíresebb fegyverének” tartott revolver azóta is a család tulajdonában maradt.

Először 2012-ben mutatták be a nyilvánosságnak, amikor könyv jelent meg a felfedezéséről Alain Rohan tollából. 2016-ban kiállították az amszterdami Van Gogh Múzeumban egy, a holland festő tébolyának okait firtató tárlaton.

Amerikai kutatók 2011-ben azzal álltak elő, hogy van Gogh nem is lett öngyilkos, a festőt véletlenül találta el egy golyó, amikor fiatalok a revolverrel játszottak a mezőn.

Valószínűleg sosem tudják kétséget kizáróan bizonyítani, hogy ez a fegyver sebezte halálra a híres festőt,

szakértők szerint azonban erős érvek szólnak amellett, hogy a revolvernek köze van Vincent van Gogh halálához, bárhogy is történt az.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!