Ég és föld között

2019.01.23. 12:48

Kegyelettel bánnak a Mount Everest kínai oldalán talált holttestekkel

A lehozatal leggyakoribb módja, hogy a testeket jól bebugyolálják és egy meredek lejtőn a mélybe csúsztatják.

In this photograph taken on May 9, 2016, mountaineers walk from Camp 3 to Camp 4, as they pushing for the summit of Mount Everest. - An Indian mountaineer has died on Mount Everest and two of his teammates are missing, expedition organisers said May 23, 2016, as the death toll from the Himalayan climbing season rose to five. Subhash Pal reached the 8,848-metre (29,029-foot) summit on May 21, but collapsed while descending the Hillary Step ice wall and died the following day. He was the third to die on Everest in recent days, after an Australian and a Dutch climber succumbed to altitude sickness. Another two climbers have died on other peaks. (Photo by NIMA GYALZEN SHERPA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Kellő tisztelettel fognak bánni a Mount Everesten (Csomolungma) 8000 méter fölött talált emberi maradványokkal, amelyeket egy nagyszabású hegycsúcstisztítás keretében hoznak le a világ legmagasabb hegyéről – közölte a Tibeti Hegymászók Egyesülete.

Az egyesület 16 holttestről tud a Mount Everest északi, kínai oldalán, és helyük jól meghatározható a csúcsot megjárt hegymászók friss beszámolói alapján – értesült a Hszinhua kínai hírügynökség a szervezet egyik tagjától.

Decsen Udrup elmondta, hogy az egyesület tavaly óta próbálja felkutatni az áldozatok hozzátartozóit a külföldi túraszervező irodákon keresztül, de egyes holttestek túl régiek ahhoz, hogy azonosítani lehessen őket.

A 8850 méteres csúcs közelében szerencsétlenül járt hegymászók holttestét a tibeti Lhászában múlt héten alakult Kínai Hegymászócsapat (Tibet) hozza le a hegyről.

Njima Cering, a csapat kapitánya szerint három vagy négy helyet jelölnek ki a holttestek összegyűjtésére, és lehetőség szerint együtt hozzák le őket. A holttestek lehozatala veszélyes feladat, amely sok időt és energiát igényel rátermett alpinistáktól – tette hozzá.

A lehozatal leggyakoribb módja, hogy a testeket jól bebugyolálják és egy meredek lejtőn a mélybe csúsztatják. Előfordul azonban az is, hogy a hegyen kövekkel borítják be őket, sírra emlékeztető halmot képezve.

Ez lesz az első alkalom, hogy holttesteket is összegyűjtenek a hegycsúcstisztítás keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!