gondolta, bicajozik egy kicsit

2017.09.19. 16:43

Két és fél hónapig tekert – rekordot döntött

Alig 79 nap alatt körbekerékpározta a Földet egy skót férfi, ezzel bekerült a Guinness Rekordok könyvébe.

British cyclist Mark Beaumont (C) poses for pictures with Guinness World Records certificates after arriving at the Arc de Triomphe in Paris on September 18, 2017 to complete his tour around the world in 78 days. British adventurer Mark Beaumont bettered the fictional exploits of Phileas Fogg -- by going around the world in under 80 days on a bicycle. The 34-year-old Scotsman set a new world record for circumnavigating the globe on a bike when he arrived at the Arc de Triomphe in Paris on the night of September 18, 78 days after setting out from the landmark in the centre of the French capital. / AFP PHOTO / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Christophe Archambault

Pontosan 78 nap, 14 óra és 14 percig tartott a 34 éves Mark Beaumont útja, melynek utolsó, a párizsi Diadalívhez vezető méterein egy 20 tagú támogató csapat kísérte hétfőn.

„Kétlem, hogy még egyszer valaha ilyet fogok csinálni” – mondta az extrém sportoló, aki teljesítményével az eddigi 123 napos rekordot döntötte meg. „Mindenesetre ez volt életem leghosszabb 2,5 hónapja” – tette hozzá.

A kerékpáros összesen 29 ezer kilométert tett meg, csak az Atlanti- és a Csendes-óceán átszelésénél használt repülőgépet, az út többi részét saját izomerejének köszönhetően teljesítette. Naponta 16 órát tekert, ehhez minden hajnalban fél 4-kor kelt és naponta 8000 kalóriát vett magához, valamint tíz liter vizet ivott.

Beaumont július 2-án indult a francia fővárosból, útja során Európán át eltekert Pekingbe, onnan Mongóliába és Oroszországba. Innen repült az ausztráliai Perthbe, átkerékpározott a kontinensen, majd a szomszédos Új-Zélandon is, onnan az alaszkai Anchorage-ba repült.

Útja amerikai szakaszát Halifaxben fejezte be, ahonnan Lisszabonba repült. A rekordteljesítménybe a repülőutakat is beleszámították.

Borítókép: A skót Mark Beaumont büszkén pózol a Guinness-bizonyítvánnyal a párizsi Diadalív előtt.

AFP PHOTO / Christophe Archambault

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!