Rapa Nui

2017.09.10. 17:03

A „kézműves” halászat megszállottjai

A világ egyik legnagyobb tengeri rezervátumát hozták létre a Húsvét-szigetek körül, mert a helyi lakók saját hagyományaik szerint szeretnék kifogni a halakat.

Mintegy 740 ezer négyzetkilométer területű tengeri rezervátumot hozott létre Chile a Húsvét-szigetek térségében, a szombaton aláírt elnöki rendelet több tucat fajnak nyújt védelmet.

Az elnöki döntés környezetvédelmi szervezetek és a Húsvét-szigetek (az őslakosok nyelvén Rapa Nui) lakói ötéves erőfeszítéseinek eredménye. A Rapa Nui Rahui Tengeri Védett Térségben tiltott a kereskedelmi halászat és a mélytengeri bányászat, miközben a helyi halászok folytathatják tevékenységüket.

Michelle Bachelet chilei elnök 2015-ben A mi óceánunk nevű nemzetközi konferencián jelentette be elkötelezettségét a tengeri rezervátum létrehozása mellett a helyi lakosok összefogásának hatására. A chilei partoktól mintegy 3800 kilométerre fekvő Húsvét-szigetek lakóinak 73 százaléka szavazta meg a tengeri védett terület létrehozását.

A Rapa Nuiak maguk azt mondták, hogy nem akarunk kereskedelmi halászatot, nem akarunk bányászatot. Saját hagyományaink szerint akarunk élni. Folytatni akarjuk a „kézműves” halászatot – mondta Ludovic Burns Tuki, a tengeri rezervátumot támogató egyik helyi csoport vezetője.

A környezetvédelmi szervezetek szerint a tengeri rezervátum számos globálisan veszélyeztetett faj, mint a csipkés pörölycápa vagy a déli kékúszójú tonhal otthona lesz. A területén élő 142 halfaj máshol is megtalálható a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!