veszélyes lehet

2019.10.13. 16:25

Kígyófejű haltól retteg az Egyesült Államok

A nem őshonos fajnak nem csak a külseje szokatlan, képes ugyanis a levegőn lélegezni és túlélni a szárazföldön.

US-FISHING-SNAKEHEAD

Forrás: AFP

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI

Az invazív, azaz nem őshonos halfajt először azonosították az Georgia államban. Az állatnak nem csak a külseje szokatlan: képes a levegőn lélegezni és túlélni a szárazföldön – írja a hirado.hu.

Mivel a halfaj veszélyt jelenthet az őshonos fajokra, a helyiek arra figyelmeztetnek, hogy aki találkozik a furcsa állattal, azonnal semmisítse meg – olvasható a CNN hírei közt.

A halról egy horgász tett jelentést október elején a helyi természetvédő szervezetnél, melynek munkatársai azonnal megvizsgálták az állatot. A szakértők jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy a hal elterjedhetett-e a helyi vizekben, illetve nagy erőket fektetnek ennek a megfékezésére.

Georgia államon kívül már 14 másik államból érkezett jelentés az invazív faj jelenlétéről.

A hosszúkás, barna színezetű hal akár egy méter hosszúra is megnőhet. Az állat képes víz nélkül, a levegőn is túlélni, és mivel nem őshonos faj, nagy veszélyt jelent a többi fajra az élőhelyért és élelemért folytatott versenyben.

A hatóság azt kéri a helyiektől, ha kifognak egy kígyófejű halat, készítsenek róla fotót, semmisítsék meg az állatot, majd jelentsék az esetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!