új módszer

2020.09.19. 15:10

Kölyökkutyákkal próbálják meg becsapni áldozataikat a csalók

Figyelmeztetést adott ki a rendőrség Tasmaniában, miután az ausztrál szövetségi állam lakóitól idén eddig több mint 35 ezer ausztrál dollárt (7,7 millió forintot) csaltak ki olyan külföldi hirdetésekkel, amelyekben nem létező kölyökkutyákat kínáltak eladásra.

Forrás: Shutterstock

A hatóságok szerint a koronavírus-járvány idején egyre többen esnek áldozatául az ilyen csalásoknak. Ez is egy olyan átverés, amelyben az elkövetők az áldozatok érzelmeire hatnak – mondta el Paul Turner nyomozó őrmester.

A csalók hamis internetes oldalakat hoznak létre vagy egyebek között a közösségi oldalakon posztolnak hirdetéseket, amelyekben népszerű kutyafajtákat kínálnak eladásra és általában előre utalással kérik a pénzt. Az ilyen hirdetésekben szereplő leggyakoribb fajták a cavapoo, a si-cu és a francia buldog. Az előleg kifizetése után a csalók általában újabb kifogásokkal jönnek elő, például a késlekedő szállításra vagy a fuvarköltségekre hivatkozva kérnek még több pénzt.

Miután megkapták a kért összeget, minden kapcsolatot megszakítanak a becsapott emberekkel.

A nyomozó arra hívta fel a figyelmet, hogy a hamis weboldalak nagyon meggyőzőek tudnak lenni, de fontos fejben tartani, „hogy ha az ár túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor általában nem is igaz”.

Nemrég Nyugat-Ausztrália államban adtak ki hasonló figyelmeztetést, miután csak júniusban 28 ezer ausztrál dollárt csaltak ki a helyiekből hamis hirdetésekkel.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!