Bíróságon

2019.05.18. 17:48

Környezetvédők követelik a japán delfinvadászat leállítását

Az általuk kegyetlennek és illegálisnak minősített tereléses delfinvadászat leállítását kérték a bíróságtól japán környezetvédők. Ez az első eset az ázsiai szigetországban, hogy ilyen kérdésben bírósághoz fordultak.

Forrás: AFP / Xinhua

Fotó: Guo Chen

A felperesek azzal érveltek a bíróságon, hogy ez a módszer kegyetlen, és a delfinek elfogása, hogy akváriumoknak eladják őket, nem tekinthető kulturális hagyománynak – közölte Joshida Kioko, az állatvédők ügyvédje.

A februárban kezdeményezett bírósági eljárás a legelső, amelyet a Taidzsiban szokásos delfinvadászat miatt indítottak.

A település akkor vált világszerte ismerté, amikor 2009-ben dokumentumfilmet forgattak itt The Cove (Az öböl) címmel, amely maga is vádbeszéd a Honsu sziget déli részének kikötőjében űzött „ősi” delfinvadászat ellen. A 92 perces dokumentumfilm 2010-ben Oscar-díjat kapott, és világszerte felhívta a figyelmet a delfinmészárlásra.

A vadászat során halászok hangokkal megzavarják a delfinek tájékozódási képességeit, hajóikkal a part közelébe felé terelik, majd ott elfogják, illetve legyilkolják őket. A pánikba esett állatok gyakran hálók fogságába kerülnek és megfulladnak.

Állatvédők szerint a vízi emlősök gyakran a szikláknak csapódnak és elpusztulnak, vagy a halászok végeznek velük, többször is átszúrva őket hosszú fémrúddal, a rudat a légzőnyílás mögött bedöfve és elszakítva a gerincoszlopot.

A felperesek azt akarják elérni, hogy Vakajama prefektúra kormányzója vonja vissza a tereléses delfinvadászatra Taidzsinak kiadott hároméves engedélyt.

Vakajama prefektúra egyik vezetője az AFP francia hírügynökség megkeresésére nem volt hajlandó véleményt nyilvánítani.

„Évtizedek óta vadászunk a delfinekre, és nem gondolom, hogy törvénytelen dolgot művelnénk”

- mondta viszont a taidzsi halászok szövetségének egyik vezetője.

A felperesek szerint ez a vadászati módszer megsérti az állatok jólétére vonatkozó törvényt.

„Számos japán halnak tekinti a delfint, és tévesen azt hiszi, hogy ez a törvény rájuk nem vonatkozik”

- mondta februárban Jabuki Ren, egy környezetvédő szervezet vezetője, aki egy névtelenséget kérő taidzsi lakossal együtt benyújtotta a beadványt.

Japán vehemensen védelmezi a bálna- és delfinvadászatot. Decemberben nagy vihart váltott ki, amikor bejelentette, hogy kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból, hogy júliusban újrakezdhesse a kereskedelmi célú vadászatot.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!