Úttörő kutatás

2021.06.25. 15:42

Koronavírus-járvány pusztított 20 ezer évvel ezelőtt Kelet-Ázsiában

Egy több mint 20 ezer évvel ezelőtt, a mai Kelet-Ázsia területén kitört koronavírus-járványt azonosítottak a kutatók az emberi genom evolúciójának tanulmányozása révén.

Forrás: Shutterstock

Az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) és a Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) munkatársa, Kirill Alexandrov és kollégái az 1000 Genom Projekt adatait, vagyis az emberi génváltozatok legnagyobb nyilvános adatbázisát elemezve vizsgálták a SARS-CoV-2-vel kapcsolatba lépő emberi génekben fellépő változásokat.

Alexandrov szerint a mai ember genomja több tízezer évre visszamenőleg őriz evolúciós információkat, amelyek elemzése olyan, mint a fák évgyűrűinek tanulmányozása, ami bepillantást enged a régmúlt természeti viszonyaiba.

„A csapatunk informatikusai az adatbázisban lefuttatott evolúciós elemzés révén fedeztek fel arra utaló bizonyítékot, hogy a mai kelet-ázsiai emberek őseinek körében egy koronavírus okozta, a Covid-19-hez hasonló betegség pusztított”

– mondta a szakember.

Alexandrov, valamint az Arizonai Egyetemnek, a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i campusának és az Adelaide-i Egyetemnek a szakemberei a Current Biology című folyóiratban publikálták az eredményeiket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!