vakmerőség

2019.01.28. 15:06

Látogatási időben loptak el egy festményt

A moszkvai Tretyakov-képtárból a látogatók és a biztonsági őrök szeme láttára vitte el a képet egy férfi.

5764973 27.01.2019 Police officers guard at the entrance of State Tretyakov Gallery, in Moscow, Russia. A 20th-century landscape painting by a Russian artist Arkhip Kuindzhi was stolen from the State Tretyakov Gallery in a brazen act of theft during an exhibition. The work, "Ai Petri. Crimea", was painted in 1908 and depicts a mountain in the Crimea peninsula. Maksim Blinov / Sputnik

Forrás: AFP/Sputnik

Fotó: Maksim Blinov

A látogatók és a biztonsági őrök szeme láttára lopták el Arhip Kuindzsi 19. századi jeles orosz tájképfestő egy festményét vasárnap a moszkvai Tretyakov-képtárból; az Ai-Petri. Krím című képet és a tolvajt még aznap előkerítette a rendőrség.

Egy fiatal férfi látogatási időben leemelte Arhip Kuindzsi 19. századi jeles orosz tájképfestő az Ai-Petri. Krím című festményét a falról, majd távozott vele. A kulturális minisztérium szerint az 1890-ben keletkezett kép 120 millió rubelt (50 millió forint) érő. A látogatók és az őrök csak később döbbentek rá, hogy egy vakmerő műkincslopás szemtanúi voltak.

A biztonsági kamerák felvételei alapján a rendőrök még aznap elfogták a feltételezett tolvajt, egy büntetett előéletű 31 éves férfit, akit egy Moszkva környéki faluban vettek őrizetbe. A gyanúsított vallomása alapján egy közeli építkezésen elrejtve megtalálták a festményt is, amely egy Krím félszigeti hegycsúcsot ábrázol.

A hatóságok vizsgálják, hogy voltak-e bűntársai, megbízói a képtolvajnak – jelentette hétfő hajnalban a TASZSZ.

A görög származású Arhip Kuindzsi (1842-1910) a 19. századi orosz tájképfestészet eredeti tehetségű újítója. Nyírfaliget című 1882-es képét 2008-ban több mint 3 millió dollárért árverezte el a Sotheby's.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!