öröm az ürömben

2020.09.15. 14:02

Leálltak Hongkongban a kompok, visszatérnek a delfinek

A térségben 30 százalékkal nőtt az állatok száma, ritka lehetőséget nyújtva a szakembereknek a tanulmányozásukra.

In a picture taken on August 19, 2011, a Chinese white dolphin or Indo-Pacific humpback dolphin, nicknamed the pink dolphin, swims in waters off the coast of Hong Kong. A Hong Kong conservation group said on January 14, 2012 it has set up a DNA bank for the rare Chinese white dolphin, also known as the pink dolphin, in a bid to save the mammals facing a sharp population decline. AFP PHOTO / DANIEL SORABJI (Photo by DANIEL SORABJI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: DANIEL SORABJI

Megugrott a száma a ritka keleti delfineknek (Sousa chinensis) a Hongkong körüli vizekben, miután a koronavírus-járvány miatt leállt a kompközlekedés a térségben.

A St. Andrews-i Egyetem tengerkutatója, Lindsay Porter szerint a keleti púposdelfinként is ismert emlősök kezdenek visszatérni a Gyöngy-folyó deltájának azon területeire, amelyeket korábban kerültek a Hongkongot Makaóval összekötő kompok miatt.

A térségben 30 százalékkal nőtt a delfinek száma március óta, amikor felfüggesztették a kompközlekedést, ritka lehetőséget nyújtva a szakembereknek annak tanulmányozására, hogy a víz alatti zajok milyen hatással vannak az állatokra.

Porter és kollégái a vízbe lógatott mikrofonokkal és drónokkal figyelték meg a delfineket. Az eredmények azt sugallják, hogy a delfinek a vártnál jóval gyorsabban alkalmazkodtak a lecsendesedett környezethez, és a populáció valószínűleg regenerálódik az ilyen típusú stresszfaktorok kiiktatásakor.

A kutatók úgy vélik, hogy körülbelül kétezer delfin lehet a Gyöngy-folyó torkolata mentén. „Néha úgy érzem, hogy ennek a populációnak a lassú eltűnését tanulmányozzuk, ami nagyon szomorú lenne” – jegyezte meg Porter, hozzátéve, hogy ha ennek a populációnak a hanyatlását nem is sikerül megállítani, a kutatásukkal segíthetik az egyéb területeken lévőket.

A hongkongi természetvédelmi erőfeszítések olyan tengeri parkok kialakítására fókuszálnak, amelyek területén korlátozott a hajóközlekedés. Ezen térségek közül hármat gyakran látogatnak delfinek.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) hongkongi részlege és Porter szerint azonban ezek az intézkedések nem megfelelőek, mivel a delfinekre továbbra is fenyegetést jelent, hogy a kompok elütik őket, amikor az állatok a védett területek között úsznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!