Ország-világ

2021.07.19. 12:24

Leginkább belföldön pihennénk az ősszel

Többen két utazást is terveznek az országon belül az év második felében, és csak minden tizedik megkérdezett utazó menne külföldre egy felmérés szerint.

Budapest, 2014. november 18. A Rudas Gyógyfürdő és Uszoda új wellnessközpontja 2014. november 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Az esztendő második felében sem vágynak vissza a magyarok a négy fal közé, hanem sokkal inkább élénk érdeklődést mutatnak a késő nyári, őszi belföldi utazási lehetőségek iránt, ezek közül is a kényelmes wellness-pihenések után kapkodnak a turisták – derül ki az Eventrend Hotels új felméréséből, amelyben leginkább a lehetséges negyedik hullám emlegetése miatt éledező utazási bizonytalanság üdülési tervekre vonatkozó hatásait mérték fel – írja a Magyar Nemzet. Rámutatnak: a belföldiek jelentős része, 83 százaléka tervez valamilyen nyaralást, közülük tíz százalék alatt van azok aránya, akik külföldre is elmerészkednek, és nagyon kevesen vannak azok, akiknek nincsenek utazási terveik az év további részére. A vidéki Magyarországot a válaszadók hetven százaléka tervezi felkeresni 2021 második felében.

A trendek kapcsán beigazolódott, hogy a korábbiakhoz hasonlóan a medencével, szaunával felszerelt szálláshelyeket keresik az érdeklődők, míg a wellness-rajongókhoz hasonlóan a vízpartokon lévő pihenőhelyek is népszerűek. A tervezett költésekről kimutatták, hogy minden ötödik utazó megoldja 200 ezer forint alatt a kiruccanását, míg nagyjából hasonló arányban vannak azok, akik efölötti végösszeggel terveznek a szolgáltatások igénybevételekor. Érdekes iránynak tűnik az ősszel, hogy többen vannak, akik két utazást is megejtenek az országban, a legnagyobb csoportok közülük a családosok és a kettesben utazók – jelezték a felmérésben.

„Bízunk benne, hogy a negyedik hullám elkerül minket, ám ha mégsem, akkor az oltás az életünk megvédése mellett bizonyos fokú szabadságot biztosít, amelynek birtokában élvezhetjük azt, amit minden körülmények között megérdemel mindenki: a pihenést és a kikapcsolódást”

– fogalmaz az Eventrend Hotels.

A külföldre készülőknek lehet motiváló, hogy eközben a Budapest Airport is arra hívta fel a figyelmet, hogy a világszerte növekvő átoltottságnak és az utazási szabályok enyhítésének köszönhetően folyamatosan bővül az utasforgalom a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahonnan a következő hónapokban akár 120 célállomás is elérhető lehet.

Egy harmadik felmérésből pedig az derül ki, hogy még mindig nagyon ráfér a nemzetközi utazási szektorra a lendületesebb forgalomnövekedés. A World Travel & Tourism Council kimutatta: a Covid miatt jelentős az egyes földrészek vesztesége, a szektor GDP-termelő képessége több mint felével csökkent. A pandémia az ázsiai és csendes-óceáni térségben okozta a legnagyobb GDP-csökkenést, míg Amerikát érintette a legkevésbé. A második legnagyobb veszteséget az európai utazási ágazat szenvedte el.

Borítókép: A Rudas Gyógyfürdő és Uszoda új wellnessközpontja 2014. november 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!