trikolor

2021.11.16. 21:05

Macron titokban változtatott a nemzeti lobogó színén

A színárnyalat megváltoztatásáról szóló információt megerősítette a Le Parisien nevű lapnak maga a francia elnöki hivatal is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sajtóértesülések szerint az államfő 2020 nyarán megváltoztatta a francia trikolor kék színét, az addigi sötétkék helyett világosabb, tengerkék árnyalatot használnak az elnöki hivatalban és néhány kormányzati épületben, mindezt a lakosság értesítése nélkül – írja a V4NA.

Az Europe 1 nevű francia hírportál figyelt arra, hogy megváltozott a francia nemzeti lobogó kék színe, az eddig használt sötétkék helyett világosabb, tengerkék szín látható Emmanuel Macron mögött a hivatalos beszédei során.

A változás mögött állítólag az Elysée műveleti igazgatója, Arnaud Jolens áll, mindez az Élysée confidentiel című, szeptemberben megjelent könyvből derül ki, melyben két újságírónak, Paul Larrouturou-nak és Eliot Blondet-nek adott interjút Arnaud Jolens. A színárnyalat megváltoztatásáról szóló információt megerősítette a Le Parisien nevű lapnak maga a francia elnöki hivatal is. A France Bleu harportál a fent említett könyvre hivatkozva arról is beszámolt, hogy a köztársasági elnökség épületeinek összes zászlójának a cseréje mintegy 5000 eurós költséggel járt.

🇫🇷 Du cobalt au marine: pourquoi le bleu du drapeau français a-t-il changé á l'Élysée?https://t.co/u6PbSBPFA8 pic.twitter.com/5ak8ORhMTN

Az Europe 1 úgy tudja, hogy Emmanuel Macron 2020. július 13-án, épp a nemzeti ünnepet megelőző napon döntött a változtatás mellett, ám erről a lakosságot nem tájékoztatták. A sötétkék helyett tengerkék színű zászlót egyelőre csak bizonyos kormányzati épületekben használják, példaként említve a Nemzetgyűlés és Belügyminisztérium épületét.

A francia zászló színét utoljára Valéry Giscard d’Estaing elnöksége idején, 1976-ban változtatták meg, akkor lett kiválasztva ugyanaz a sötétkék szín, amely az Európai Unió zászlajának az alapszíne. Akkor a változtatást esztétikai okokkal indokolták, mivel a két zászló egymás mellett volt kihelyezve és jobban passzolt egymáshoz ugyanaz a kék szín.

Ami Macron döntését illeti, az Europe 1 értesülései szerint a színváltoztatásnak politikai okai voltak, ugyanis a Francia Forradalom szimbólumaként is emlegetett trikolor 1793-ban használt színeihez akart az államfő visszatérni.

Az Élysée egyelőre nem adott országos szintű utasítást a francia zászló megváltoztatására vonatkozóan, ugyanakkor bátorítani szeretnék az intézményeket, anélkül, hogy Emmanuel Macront olyan elnökként állítanák be, mint aki hozzányúl az ország mély jelképeihez és megváltoztatja azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!