a legfagyosabb kísérlet

2017.12.22. 16:10

Majdnem elérték az abszolút nulla fokot svájci tudósok

A "hidegrekord" eléréséért vívott világszintű versenynek fontos célja is van.

Különböző munkacsoportok világszerte azon dolgoznak, hogy különleges hűtőberendezésekkel a lehető legjobban megközelítsék az abszolút hőmérsékleti nullpontot, a nulla kelvint, vagyis a mínusz 273,5 Celsius-fokot.

Dominik Zumbühl bázeli fizikusnak és kutatócsoportjának, a Bázeli Egyetem és a Svájci Nanotudományos Intézet kutatóinak németországi és finnországi kollégáikkal közösen sikerült egy nanoelektronikus chipet kevesebb mint 2,8 millikelvinre hűteni. Az eddigi rekordot úgy sikerült megdönteniük, hogy két hűtőrendszert összekapcsoltak.

Zumbühl reméli, hogy ilyen módon a mágikus egy millikelvines határt is elérhetik.

A „hidegrekord” eléréséért vívott világszintű versenynek fontos célja is van. A szélsőségesen alacsony hőmérsékletek ideális feltételeket teremtenek a kvantumkísérletek számára és lehetővé tesznek teljesen új fizikai kísérleteket – közölték a kutatók.

A bázeli szakértőknek sikerült a chip nagyon alacsony hőmérsékletét hét órán keresztül fenntartani. Ezáltal elég időt nyertek, hogy különböző kísérleteket végezzenek. Ezek segíthetnek az abszolútnullpont-közeli fizika megértésében.

Borítókép: Shutterstock / HomeArt 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!