az élet feltétele

2018.01.20. 14:14

Már hárommilliárd éve oxigénnel dúsították a vizet egyes baktériumok

Az eddig feltételezettnél jóval régebben, már mintegy hárommilliárd éve is oxigénnel dúsították a vizet bizonyos baktériumok: az oxigéntermelés legrégebbi bizonyítékát találták a Tübingeni Egyetem kutatói.

Humpback whale (Megaptera novaeangliae) emitting a string of bubbles, French Polynesia. Biosphoto / Vincent Truchet

A légkör magas oxigéntartalma előfeltétele volt annak, hogy a Földön kialakulhasson a sokszínű élet.

„Nagyon meglepődtünk, amikor megláttuk az első eredményeket” – mondta Benjamin Eickmann geofizikus, aki tübingeni és külföldi kollégáival a dél-afrikai Pongola-medence üledékeit vizsgálta. Baktériumok 2,97 milliárd évvel ezelőtti oxigén-kiválasztására találtak bizonyítékot. Így ez a medence az eddig ismert legrégebbi lelőhely, ahol élőlény által termelt oxigént mutattak ki.

Eickmann és kollégái becslései szerint lokális leletről van szó. „Ez a későbbi fejlődés előfutára volt, mivel az oxigéntartalom folyamatosan változott” – emelte ki.

A kutatók abból indulnak ki, hogy 2,5 milliárd éve globális fordulat következhetett be, amelyet valószínűleg éppen fotoszintézist végző baktériumok indítottak el, amelyek melléktermékként oxigént hagynak hátra.

A tübingeni kutatók különböző kénizotópokat vizsgáltak az üledékben, és azokból következtettek az oxigéntartalomra.

A szakértők eredményeikről a Nature Geoscience című tudományos szaklapban számoltak be.

Borítókép: Biosphoto / Vincent Truchet / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!