Cardiff

2019.11.15. 23:22

Másolatnak vélt Botticelli-festményt azonosítottak eredetiként

A mű alsó rétegeit feltáró infravörös technikával készült fotók kimutatták a firenzei mester műtermének jellemzőit.

A visitor looks at "Madonna with child and the story from the life of St. Anne" by 15th century master Filippino Lippi during the 'Filippino Lippi and Sandro Boticelli nella Firenze del' 400" exhibition at the Scuderie del Quirinale in Rome on October 4, 2011. The exhibition, running from October 5, 2011 to January 15, 2012 introduces the public to more than 30 years of Lippi's career, so much more proficuous than most in terms of both the quantity and the quality of his output, ranging as it did from panels, to frescoes, to sophisticated drawings on colored paper which. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI (Photo by ALBERTO PIZZOLI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Egy korábban másolatnak vélt négyszáz éves festményről derült ki, hogy valójában eredeti Botticelli. A firenzei mester Madonna-portréját a wales-i Nemzeti Múzeum gyűjteményében sikerült azonosítania a szakértőknek.

A Madonna gyermekével című festmény eredetiségét a BBC Four csatornán futó Nagy-Britannia elveszett mesterművei című művészeti program stábjával dolgozó szakértők igazolták.

A négyszáz éves festmény a jótékonyságáról ismert néhai Gwendoline Davies műpártoló gyűjteményének darabja volt. A Madonnát ábrázoló képet sokáig rossz Botticelli-másolatnak vélték.

A műsor egyik házigazdája, Bendor Grosvenor elmondta: már akkor megragadta a nőalak arcának különleges szépsége, amikor először meglátta a képet a múzeum raktárában. A mű egyes részei Botticelli híres alkotására, a Vénusz születésére emlékeztették – idézte fel.

„Most már meg vagyok győződve arról, hogy Botticelli fontos szerepet játszott a festmény születésében, és nagyon örülök, hogy ezt a képet a közönség is megtekintheti egy kiállításon” – fűzte hozzá.

A festményt Davis adományozta a cardiffi Nemzeti Múzeumnak. Bár a műgyűjtő mindig is hitt benne, hogy eredeti Botticelli, eddig úgy vélték, hogy tévedett.

A szakértők elemzése, egyebek mellett a mű alsó rétegeit feltáró infravörös technikával készült fotók viszont kimutatták a firenzei mester műtermének jellemzőit, és kiderült, hogy szinte bizonyosan Botticelli dolgozott a képen.

„A festmény már galériánkban látható, és reméljük, csapatostul jönnek a rajongók,hogy gyönyörködjenek a mesterműben” – fogalmazott Adam Webster, a múzeum vezető restaurátora.

Borítókép: illusztráció / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!