Árulkodó DNS

2019.01.17. 22:30

Meglehet a svéd koronaékszerek tolvaja

Vádat emeltek csütörtökön Svédországban egy 22 éves férfi ellen, aki feltételezett bűntársával együtt több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. 

IX. Károly svéd király

Forrás: Wikipedia

A vádlott, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra, tagadja bűnösségét, de a nyomozók megtalálták a DNS-ét a bűncselekmény helyszínén és egy biciklin, amellyel elmenekült a helyszínről. Feltételezett bűntársa is őrizetben van, ellene még nem emeltek vádat.

A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg, a nyomozást vezető Filippo Bassini főfelügyelő szerint nem kizárt, hogy külföldre kerültek.

Strängnäs katedrálisa, ahol a koronázási ékszereket őrizték
Fotó: strangnas.se

A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát.

A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, azokat később vették ki és helyezték vitrinbe.

A kincsek eltűnésének idején szemtanúk két férfit láttak elmenekülni a helyszínről előbb kerékpáron, majd motorcsónakkal a templom melletti hatalmas tórendszeren, a nagyszabású hajtóvadászat ellenére akkor nem sikerült elfogni őket.

Az ügyészség szerint a történelmi ereklyék ellopását gondosan megtervezték.

Az ellopott koronaékszerek
Fotó: Swedish Police / AFP PHOTO

Strängnäs a 13 lutheránus egyházmegye egyikének székhelye, a város fölé emelkedő székesegyház építését az 1330-as években fejezték be. Bár a strängnäsi, az uppsalai és a västerasi katedrálisban is találhatók királyi temetkezési kellékek, a svéd koronaékszerek nagy többségét a stockholmi királyi kastély alatti páncélteremben őrzik.

Borítókép: IX. Károly svéd király

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!