zöldebb élet

2021.08.27. 08:26

Meglepő eredményt hozott egy klímaváltozásról szóló kutatás a magyar fiatalok körében

A magyarok többsége úgy véli, hogy a klímaváltozás hatással lesz a következő generáció életére. Bár a fiatalok tisztában vannak vele, hogyan lehetne zöldebben élni, kevesen vállalják az ezzel járó változtatást a saját életükben. Az autózást 100 megkérdezettből csak 4 hajlandó nélkülözni, viszont a húsevésről minden tizedik ember lemondana – derül ki egy friss online kutatásból.

A powerful denial concept, man with his head in the sand.

Klímaváltozás vagy járványok? A DUE Médiacsoport online felmérése azt vizsgálta, hogyan vélekednek erről a magyarok, mennyire tartanak tőlük. A kutatást online, 1186 fős, nem reprezentatív mintán végezték. Egyelőre a klímaválság (40%) tűnik ijesztőbbnek, de elég sokan (37%) leginkább mindkettőtől tartanak.

A klímaválságtól jobban félnek a 14-25 év közöttiek (58%), a 60 felettiek 49%-a viszont mindkettőtől egyformán.

A válaszolók 44%-a úgy véli, hogy a globális felmelegedésnek köze van a Covid19-hez hasonló járványok kialakulásához. Az elemzésből kiderült, hogy a válaszadók többsége tisztában van azzal, mit tehetne a zöldebb életmódért, de kevesen hajlandóak valóban változtatni.

Arra a kérdésre, hogy mi az a változás, ami a bolygónk szempontjából hasznos lenne, a sorrend a következőképpen alakult: 1. több gyalogos, kerékpáros közlekedés (85%), 2. kevesebb ruhavásárlás (71%), 3. kevesebb utazás (66%), 4. otthoni munkavégzés (36%), 5. fokozott higiénia (26%).

Ugyan a 14-25 évesek 74 százaléka állítja, hogy a kevesebb utazás jót tenne, mégis csak 13% mondana le a repülésről.

A távolról szállított egzotikus gyümölcsök fogyasztásához is ők ragaszkodnak leginkább, csak minden tizedik lenne hajlandó felhagyni vele.

A teljes demográfiai skálát vizsgálva érdekes, hogy minden 10. válaszoló kész felhagyni a húsevéssel, sőt a budapestiek 15%-ban hagynák el a húst. Amit a legkevesebben lennének hajlandóak nélkülözni, az az autóhasználat, 100-ból csak négyen mondanának le róla.

A kutatás arra is kitért, hogy milyen változásokat hozott a pandémia az életünkbe.

Minden 10. válaszoló úgy ítélte meg, hogy a járványidőszak alatt kevésbé élt zölden. A 14-25 évesek között 100-ból 15-en vélekedtek így. Ehhez képest a 60 felettieknek csak 5%-a értékelte így az életmódját. A kérdőív kitöltőinek többsége (47%) ugyanúgy, vagy még zöldebben (43%) élt.

A felmérés egyik legérdekesebb kérdése, hogy a klímaválság befolyásolja-e a gyermekvállalási szándékot. Elmondható, hogy a megkérdezettek 18 százaléka nem szeretne utódot „ilyen világra”. A megkérdezettek 42%-a elgondolkodott már ezen, de egyelőre nem tenne le a családalapításról. A válaszolók 39%-ának viszont nem jut eszébe a klímaválság, ha a gyermekvállalásra gondol. Abban egyetértés mutatkozik, hogy a gyermekeink életére hatással lesz a klímaválság – 88% vélekedik így.

És hogy mennyire vagyunk optimisták a jövőt illetően? Nem nagyon.

Csak a megkérdezettek 11%-a válaszolta azt, hogy szerinte képesek leszünk megakadályozni, hogy az évszázad végére 1,5 Celsius foknál nagyobb mértékű legyen a globális felmelegedés, 62% egyértelműen úgy gondolja, hogy erre nincs esély.

„Éppen ezért is fontos, hogy minél tájékozottabbak legyünk, gondolkodásunkat hiteles adatokra és információkra építsük. Így jobban megértjük az összefüggéseket, hogy mi az egyéni felelősségünk. Ez segít, hogy lépésről lépésre átvegyünk olyan szokásokat, amelyekkel mi magunk is jobban óvjuk a környezetünket” – mondja dr. Szayly József, a Nagy Diák Klímatesztet szervező DUE Médiacsoport vezetője.

A www.klímateszt.hu oldalon is kitölthető játék szintén azt a célt szolgálja, hogy reálisabb kép alakuljon ki a fiatalokban a környezetvédelem kérdéseiről. Az országos programba a tavaszi indulás óta már közel 25 ezer fiatal kapcsolódott be, és szeptember 5-ig még várják a játszani és tanulni vágyó fiatalokat a www.nagydiaktesztek.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!