elég laza

2018.07.23. 13:23

Megmászta a K2-t, majd lesíelt

Sikeresen megmászta vasárnap a K2-t, a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, majd lesíelt róla Andrzej Bargiel lengyel hegymászó.

Andrzej Bargiel, a Polish ski mountaineer, mountain runner and climber, portraited in Krakow, Poland on 18 April, 2018 (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto)

Fotó: NurPhoto

A hegymászás történetében Andrzej Bargiel az első, aki a 8611 méteres csúcs megmászása után síléceken ereszkedett le a hegyoldalon. A 30 éves zakopanei hegymászó életében ez volt a negyedik nyolcezres csúcs, amelyet meghódított és lesíelt róla.

A sportoló teljesítményét méltatta hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki Twitter-üzentében arról írt, hogy „a világ lélegzet-visszafojtva követte Andrzej Bargiel teljesítményét, aki a világon elsőként síelt le a K2 csúcsról”.

Bargiel 2013-ban a 8013 méteres Shishapangmát, 2014-ben a 8156 méteres Manaslut (8156 m) és 2015-ben a 8051 méteres Broad Peak csúcsot mászta meg.

A lengyel hegymászó közölte, nem adja fel célját, hogy megmássza a világ legmagasabb csúcsát, és a Mount Everestről síelve ereszkedjen le az alaptáborig.

A K2 Himalája egyik hegységében, a Karakorumban található, az Indiához tartozó Kasmír és a Kínához tartozó Tibet határán. Elsőként Achille Compagnoni és Lino Lacedelli olasz hegymászó mászta meg 1954. július 31-én.

Borítókép: AFP / NurPhoto / Beata Zawrzel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!